Ενδεχόμενο σεισμικής έξαρσης και η κατάσταση στην Ελλάδα σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο


Ο διδάκτωρ σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην τρέχουσα κατάσταση της σεισμικής δραστηριότητας στη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι «προφανώς προετοιμάζεται η επόμενη φάση σεισμικής έξαρσης». Σημείωσε, μιλώντας στο Action 24, πως η Ελλάδα βρίσκεται σε περίοδο σεισμικής ύφεσης, αν και η τριετία που ολοκληρώθηκε πρόσφατα χωρίς μεγάλο σεισμό (6 Ρίχτερ και άνω) σημαίνει ότι έχει απελευθερωθεί σημαντική ποσότητα σεισμικής ενέργειας.

Αναφορικά με τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Τουρκία την Τετάρτη (16/10), ο καθηγητής εξήγησε ότι αυτός αποτελεί συνέχεια του περσινού σεισμού και ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι συνέχεια του περσινού σεισμού», καθώς έγινε στην προέκταση του μεγάλου ρήγματος που ενεργοποιήθηκε τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και άλλων σεισμολόγων στην Τουρκία, υπάρχει πιθανότητα για ακόμη μεγαλύτερο σεισμό.

Όσον αφορά την πιθανότητα ο σεισμός να επηρεάσει την Ελλάδα, ο Παπαδόπουλος ήταν κατηγορηματικός, δηλώνοντας πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας». Εξήγησε ότι ο συγκεκριμένος σεισμός δεν έχει το μέγεθος για να προκαλέσει προβλήματα στη χώρα μας και στην γύρω περιοχή, και τόνισε τη σημασία των αυτόχθονων σεισμών που ενδέχεται να προκληθούν στο μέλλον.

Πηγή: newsbeast.gr