Εμβολιασμός κατά της γρίπης και προληπτικά μέτρα για την περίοδο 2024-2025


Με την πτώση της θερμοκρασίας, οι κλειστοί χώροι αρχίζουν να γεμίζουν και η περίοδος έξαρσης των ιώσεων είναι εδώ. Η πρόληψη που απαιτείται περιλαμβάνει αυξημένα μέτρα προστασίας και τον αντιγριπικό εμβολιασμό, με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, ανακοίνωσε ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός ξεκινά από τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου για τους πρώτους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου που έχουν υποκείμενα νοσήματα.

«Ελπίζουμε φέτος οι ιώσεις να μην αυξηθούν νωρίς», δήλωσε η κ. Παγώνη, παρατηρώντας τις προηγούμενες χρονιές που παρατηρήθηκαν κύματα στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Όπως εξήγησε, οι πιο νεαρές ηλικίες θα εμβολιαστούν από τον Νοέμβριο, ενώ για τα μικρότερα παιδιά η διαδικασία θα περιλαμβάνει ενημέρωση από τους παιδίατρους.

Οι πρώτες παρτίδες αντιγριπικών εμβολίων έχουν ήδη παραληφθεί από τα φαρμακεία, με το υπουργείο Υγείας να δηλώνει ότι και κατά τη διάρκεια της περιόδου γρίπης 2024-2025, ο ιός της γρίπης θα κυκλοφορεί παράλληλα με τον SARS-CoV-2. Αυτό απαιτεί προγραμματισμένο αντιγριπικό εμβολιασμό, με προτεραιότητα τις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Ο εμβολιασμός συνιστάται να διεξάγεται από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, καθώς αυτή είναι η συνηθισμένη περίοδος έξαρσης της γρίπης στην Ελλάδα. Οι ομάδες πληθυσμού που προτεραιοποιούνται περιλαμβάνουν άτομα άνω των 60 ετών, βρέφη και παιδιά από 6 μηνών έως 5 ετών, άτομα με χρόνια νοσήματα και εγκύους, καθώς και άτομα σε στενή επαφή με ευπαθή άτομα.

Ο Κώστας Σταυρόπουλος, ειδικός παθολόγος, σημείωσε ότι οι εμβολιασμοί έχουν ήδη ξεκινήσει, και τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και της γρίπης, επισημαίνοντας ότι ο δισταγμός πάνω σε αυτά τα εμβόλια είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Κατά την προηγούμενη περίοδο, οι περισσότερες νοσηλείες σε ΜΕΘ σχετίζονταν με ασθενείς που δεν είχαν εμβολιαστεί, αν και ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

«Ο σωστός και έγκαιρος εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης», αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας, προσδιορίζοντας τη σημασία της προφύλαξης από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης και την αποφυγή απουσιών από εργασία και σχολείο. Πηγή: newsbeast.gr