Ελληνοτουρκικές Σχέσεις και Η Συνάντηση Ερντογάν Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στη συνάντησή του στη Νέα Υόρκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής. Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο σχετικά με τη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου Ελλάδας-Τουρκίας, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι η συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους. Ο Ερντογάν τόνισε ότι ο πρέσβης Τσαγατάι είναι σε συνεχή επικοινωνία με την ελληνική πλευρά για την προετοιμασία αυτής της συνάντησης.

Αναφορικά με τη διμερή συνάντηση, ο Ερντογάν υπογράμμισε την ανάγκη να εξετάσουν τις προκλήσεις που υφίστανται στο Αιγαίο και ανέφερε ότι ο Μητσοτάκης θα θέσει αυτά τα θέματα για συζήτηση, με σκοπό την επίλυσή τους.

Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία της Τουρκίας να αποκτήσει μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και άσκησε κριτική στις τρέχουσες δομές του διεθνούς οργανισμού. Σημείωσε ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου εξαρτώνται από την επιρροή των πέντε μόνιμων μελών, αφήνοντας τα προσωρινά μέλη χωρίς σημαντική δυνατότητα παρέμβασης.

«Ως Τουρκία, προσπαθούμε τώρα να γίνουμε μόνιμο μέλος, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει κανένα αποτέλεσμα», είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις προοπτικές συμμετοχής της χώρας του στην κατηγορία των μόνιμων μελών.

Πηγή: newsbeast.gr