Έκδοση νέου σήματος κυκλοφορίας στον δακτύλιο της Αθήνας για την περίοδο 2024 έως 2025


Με ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού τα Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών καθώς και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, επισημαίνονται οι όροι που αφορούν στην έκδοση άδειας κυκλοφορίας για τον δακτύλιο. Από σήμερα, 14 Οκτωβρίου 2024, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αποκτούν το νέο ειδικό σήμα για ελεύθερη κυκλοφορία εντός του Δακτυλίου της Αθήνας για την περίοδο 2024 – 2025. Επίσης, μπορούν να το προσθέσουν στην εφαρμογή Gov.gr Wallet στο κινητό τους, διευκολύνοντας έτσι τη γρήγορη και άμεση εμφάνισή του. Όσοι έχουν ήδη το παλιό σήμα, θα παραλάβουν ειδοποίηση για την ανάκλησή του και την έκδοση του νέου.

Το νέο σήμα μπορεί να εκδοθεί για οχήματα που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:
– Ηλεκτρικά
– Οχήματα που κατασκευάστηκαν για χρήση φυσικού αερίου ή υγραερίου
– Υβριδικά
– Οχήματα Κατηγορίας Euro 6, με εκπομπές CO2 κάτω από 120 γρ./χλμ. (για τα οχήματα που ταξινομήθηκαν πριν το 2021) ή κάτω από 145 γρ./χλμ. (για τα οχήματα που ταξινομήθηκαν από το 2021 και μετά).

Οι πολίτες μπορούν να αποκτήσουν το νέο σήμα είτε μέσω της διαδικτυακής πύλης gov.gr, στην ενότητα «Πολίτης και καθημερινότητα» και την υποενότητα «Μετακινήσεις», είτε απευθείας μέσω του daktylios.gov.gr, εισάγοντας τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη. Το σήμα περιλαμβάνει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και προχωρημένη ηλεκτρονική σφραγίδα του gov.gr, διευκολύνοντας την ηλεκτρονική αποστολή ή εκτύπωσή του. Η αυθεντικότητα του σήματος μπορεί να επιβεβαιωθεί ταχύτατα μέσω της εφαρμογής επαλήθευσης εγγράφων στο docs.gov.gr/validate.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πολίτες μπορούν να εγκαταστήσουν την εφαρμογή Gov.gr Wallet μέσω του wallet.gov.gr για να προσθέσουν το σήμα στο κινητό τους. Η σχεδίαση και υλοποίηση της υπηρεσίας έγινε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τα δεδομένα των οχημάτων αντλούνται από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η ισχύς του δακτυλίου της Αθήνας είναι ετήσια. Μέχρι στιγμής, έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 14 Οκτωβρίου 2024 και θα διαρκέσει έως τις 18 Ιουλίου 2026. Οι ημέρες και ώρες εφαρμογής είναι: Δευτέρα έως Πέμπτη από 07:00 έως 20:00 και Παρασκευή από 07:00 έως 15:00.

Πηγή: newsbeast.gr