Δυσκολίες και αδικίες στην στήριξη μητέρων λόγω παλαιών νόμων στην Ελλάδα


Η κατάσταση που προκύπτει από τον νόμο του 1951 σχετικά με τα επιδόματα μητρότητας αποδεικνύεται προβληματική για πολλές μητέρες στην Ελλάδα, όπως καταδεικνύει η περίπτωση μιας γυναίκας που γέννησε πρόωρα. Ο σύζυγός της, μιλώντας στην εκπομπή «Live You» του ΣΚΑΪ, εξέφρασε τους φόβους του για την έλλειψη στήριξης από το κράτος, υπογραμμίζοντας ότι η σύζυγός του δεν μπορεί να ζητήσει επιδόματα λόγω της πρόωρης γέννας.

«Το κράτος μας τιμώρησε επειδή γεννήσαμε πρόωρα», δήλωσε ο σύζυγος και συμπλήρωσε ότι η σύζυγός του προσλήφθηκε μόλις τον Μάρτιο του 2024, εν μέσω της κακοκαιρίας Ντάνιελ. Ο νόμος ορίζει ότι οι μητέρες πρέπει να έχουν 200 ένσημα πριν από την ημέρα τοκετού για να δικαιούνται τα επιδόματα μητρότητας, λοχείας και εννιαμήνου. Στην περίπτωση αυτή, η γυναίκα είχε 188 ένσημα την ημέρα της γέννας και έτσι δεν μπορεί να διεκδικήσει τίποτα.

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κώστας Καραγκούνης, παρενέβη στην εκπομπή και υπογράμμισε ότι η διαδικασία απαιτεί την ύπαρξη 200 ενσήμων τα τελευταία δύο χρόνια πριν τον τοκετό. «Δυστυχώς, η συγκεκριμένη μητέρα δεν κατάφερε να πιάσει τα 200 ένσημα. Ωστόσο, αν και υπάρχει αυτή η δυσκολία, το υπουργείο παρέχει εκτάκτως βοήθεια μέσω των 534 ευρώ και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για το διάστημα αναστολής της σύμβασης εργασίας», πρόσθεσε.

Πηγή: newsbeast.gr