Δρόμος Ανοιχτός για Ρύθμιση Χρεών προς τους ΟΤΑ με Ευνοϊκούς Όρους


Ανοίγει ο δρόμος για τη ρύθμιση χρεών προς τους ΟΤΑ σε έως 60 δόσεις και με ευνοϊκές ρυθμίσεις για ευάλωτους πολίτες, μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών και τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ. Η ρύθμιση αφορά οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα (όπως τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης – ΔΕΥΑ), καθώς και προς τις περιφέρειες.

Για όσους έχουν εκδώσει βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη (με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 9.600 ευρώ, καθώς ισχύουν και άλλα περιουσιακά κριτήρια), τα χρέη καταβάλλονται με απαλλαγές από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων: α) αν εξοφληθούν εφάπαξ, με απαλλαγή 95%, β) αν εξοφληθούν σε δύο έως έξι δόσεις, με απαλλαγή 85%, γ) αν σε επτά έως δώδεκα δόσεις, με απαλλαγή 80%, και δ) αν σε 13 έως 60 δόσεις, με απαλλαγή 75%. Οι δόσεις είναι μηνιαίες και δεν μπορεί να είναι λιγότερες των 50 ευρώ.

Ο διακανονισμός περιλαμβάνει χρέη που βεβαιώθηκαν έως τις 31 Οκτωβρίου 2024. Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να υποβληθεί μέχρι 31 Ιανουαρίου 2025. Δυνατότητα εξόφλησης σε έως 60 δόσεις έχουν και οι επιχειρήσεις, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα εκτός του κατηγορίας ευάλωτου οφειλέτη, αλλά χωρίς τις απαλλαγές.

Η πληρωμή της πρώτης δόσης ή του εφάπαξ ποσού πρέπει να γίνει εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα γνωστοποίησης της υπαγωγής στη ρύθμιση. Σε περίπτωση καθυστέρησης, επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση 5%. Σε περίπτωση μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων, η ρύθμιση διακόπτεται και βεβαιώνονται εκ νέου τα οφειλόμενα.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ζητά την απαλλαγή των προσαυξήσεων κατά 100% για όλους τους δημότες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Ο νέος νόμος θεσπίζει επίσης τη δυνατότητα προσφυγής στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για οφειλές που υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ, οι οποίες διαχειρίζονται από την αρμόδια ΔΟΥ ως χρέος του Δημοσίου.

Τα οφέλη της ρύθμισης είναι προφανή, καθώς οι πολίτες θα αποκτήσουν φορολογική ενημερότητα και οι ΟΤΑ θα αυξήσουν τα έσοδά τους, ενισχύοντας έτσι τα οικονομικά τους. Πηγή: newsbeast.gr