Δραματική επιδείνωση της κατάστασης των μεταναστών στο κέντρο της Ρόδου


Η συγκέντρωση παράτυπων μεταναστών στο κέντρο της Ρόδου προκαλεί σοβαρές ανησυχίες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός τους ξεπερνάει τους 700, ένα νούμερο που παραμένει σταθερό το τελευταίο διάστημα. Οι μετανάστες κοιμούνται σε διάφορες γωνιές της πόλης, πολλές φορές πάνω σε χαρτόκουτα ή σε πρόχειρες σκηνές, χωρίς βασικές συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης.

Σύμφωνα με έμπειρους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, οι ροές μεταναστών από τα γειτονικά παράλια είναι συνεχείς, με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να μην μειώνεται αλλά να αυξάνεται. Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου, Μανώλης Ανδρουλάκης, επισημαίνει την ανάγκη για αποσυμφόρηση των δομών στη Λέρο και την Κω. Ζητάει τη μεταφορά των αλλοδαπών στην ενδοχώρα και την δημιουργία κατάλληλων χωρητικοτήτων.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, καθώς ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρει ότι όχι μόνο δεν γίνονται οι απαιτούμενες μεταφορές προς τη δομή της Κω, που πιάνει μόνον το 50% της δυναμικότητάς της, αλλά και ότι οι μεταφορές προς τις δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα ματαιώνονται. Για παράδειγμα, προγραμματισμένη μεταγωγή 120 παράτυπων αλλοδαπών από τη Ρόδο στον Πειραιά και στη συνέχεια στα Διαβατά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω έλλειψης δυνατότητας μεταφοράς.

Οι αστυνομικοί βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, με πολλούς από αυτούς να περνούν τις 20 ημέρες τον μήνα σε καράβια. “Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Δεν γίνεται να φέρουμε το βάρος του μεταναστευτικού και οι άλλοι να είναι αδιάφοροι”, τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης. Αναφορικά με τις λύσεις, υπογράμμισε ότι ακόμη και αν δημιουργηθούν ειδικοί χώροι στο λιμάνι της Ακαντιάς, αυτοί δεν θα λύσουν το πρόβλημα αν δεν υπάρξουν οργανωμένες δομές στην ενδοχώρα.

Πηγή: newsbeast.gr