Δωρεάν Self-Test για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου Στο Πλαίσιο Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε φαρμακείο στο κέντρο της Αθήνας, όπου προμηθεύτηκε το self-test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ». Σε ομιλία του, τόνισε τη σημασία του προληπτικού ελέγχου εν μέσω μια εποχής που δίνεται έμφαση στην πρόληψη.

Η δωρεάν εξέταση, που απευθύνεται σε πολίτες ηλικίας 50-69 ετών, είναι εύκολη και αποσκοπεί στον εντοπισμό πιθανών συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Ο πρωθυπουργός προέτρεψε τους πολίτες να μην αγνοήσουν την πρόσκληση για συμμετοχή και να ακολουθήσουν τη διαδικασία, επισημαίνοντας ότι η πρώιμη διάγνωση μπορεί να σώσει ζωές. «Η έγκαιρη διάγνωση ισοδυναμεί με πλήρη ίαση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί παραπεμπτικά για 1.461.560 δικαιούχους, και η φαρμακοποιός του συγκεκριμένου καταστήματος επεσήμανε το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν οι πολίτες. «Γύρω στα 100 άτομα έχουν πάρει μέχρι τώρα από το φαρμακείο μας», ανέφερε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για μειωμένο φόβο γύρω από τις εξετάσεις, παρατηρώντας ότι η προληπτική ιατρική μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των περιστατικών που χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης. «Η πρόληψη σώζει ζωές», τόνισε.

Το πρόγραμμα στοχεύει σε 3,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες και περιλαμβάνει δωρεάν self-test, καθώς και δωρεάν ιατρική επίσκεψη σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, με σκοπό την περαιτέρω εκτίμηση και διάγνωση.

Πηγή: newsbeast.gr