Δημογραφικές προκλήσεις στην Ελλάδα και οι προβληματισμοί για το μέλλον


Το δημογραφικό ζήτημα απασχολεί σοβαρά την Ελλάδα και αναμένεται να γίνει ακόμα πιο επιτακτικό τα επόμενα 25 χρόνια, καθώς η υπογεννητικότητα αναμένεται να έχει καθοριστική επίδραση στη χώρα. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών (ΙΔΕΜ), Βύρωνας Κοτζαμάνης, δήλωσε στο Mega ότι τα νέα δεδομένα δείχνουν πτώση 6,1% στις γεννήσεις σε σύγκριση με το 2022.

Αναφερόμενος στα αίτια της δημογραφικής πρόκλησης, ο κ. Κοτζαμάνης τόνισε ότι η συγκέντρωση του πληθυσμού σε περιορισμένες γεωγραφικές περιοχές είναι υποχρεωτική. Σημείωσε ότι το 50% των κατοίκων ζει σε μόλις 2% της επιφάνειας της χώρας και ότι το προσδόκιμο ζωής επιβραδύνεται σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, οι νέοι κάνουν λιγότερα παιδιά σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές και σε μεγαλύτερη ηλικία. Η φυγή νέων ανθρώπων από την Ελλάδα, ιδιαίτερα από την παραγωγική και αναπαραγωγική ηλικία, έχει δημιουργήσει αρνητική ισορροπία εισόδου και εξόδου πληθυσμού.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2023 οι γεννήσεις ανήλθαν σε 71.455 και οι θάνατοι σε 128.101, με μια σημαντική μείωση στην αναλογία θανάτων. Οι γάμοι το 2023 φθάνουν τους 40.351, καταγράφοντας πτώση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ τα σύμφωνα συμβίωσης παρουσίασαν αύξηση. Τα διαζύγια ανήλθαν σε 15.114 και οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν γάμους που είχαν διαρκέσει πάνω από 10 χρόνια.

Τέλος, ο κ. Κοτζαμάνης αναφέρθηκε στην ανάγκη για προτάσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν το δημογραφικό ζήτημα, όπως η μείωση του κόστους διαβίωσης για τις οικογένειες. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η ισορροπία γεννήσεων και θανάτων θα παραμείνει αρνητική, ανεξαρτήτως των μέτρων που θα ληφθούν.

Πηγή: newsbeast.gr