Δίκη Μοναχών για Εκρηκτικούς Μηχανισμούς και Διένεξη στο Άγιο Όρος


Τρεις μοναχοί της παλιάς αδελφότητας της Ι.Μ. Εσφιγμένου του Αγίου Όρους εμφανίστηκαν ενώπιον του 4ου ανακριτή Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενοι για την πυροδότηση εκρηκτικών μηχανισμών τον Απρίλιο του 2023. Οι μηχανισμοί αυτοί, που χρησιμοποιούσαν άγνωστο εύφλεκτο υλικό, τοποθετήθηκαν κοντά σε χώρο όπου διαμένουν δύο μοναχοί της νέας αδελφότητας στον Άθω. Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες ως «μεθοδεύσεις» και «αναλήθειες» που προέρχονται από τη νέα αδελφότητα.

Εισαγγελέας και ανακριτής αποφάσισαν να τους αφήσουν ελεύθερους, υπό τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Η υπόθεση αυτή σχετίζεται με μια πολυάριθμη διαμάχη μεταξύ των δύο αδελφοτήτων της Εσφιγμένου που διαρκεί πολλά χρόνια. Η νέα αδελφότητα συγκροτήθηκε το 2005 με απόφαση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους και έχει αναγνωριστεί ως νόμιμη. Ωστόσο, η παλιά αδελφότητα αρνείται να παραδώσει το μοναστήρι και το αντιπροσωπείο, γεγονός που έχει οδηγήσει σε περιοδικές εντάσεις και επεισόδια.

Το περιστατικό προκάλεσε προκαταρκτική έρευνα και φαίνεται να συνδέεται με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών. Πηγή: newsbeast.gr