Δικαστική Έρευνα για τους Θανάτους Τεσσάρων Βρεφών στην Αχαΐα και Ηλεία


Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες σχετικά με τους θανάτους τεσσάρων βρεφών από την Αχαΐα και την Ηλεία, έπειτα από την εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών για την εκκίνηση κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης. Η δικαστική έρευνα προγραμματίζεται να εξετάσει τα στοιχεία των δικογραφιών που έχουν σχηματιστεί από τα αστυνομικά τμήματα της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αθήνας, καθώς και τα πορίσματα των ιατροδικαστικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι έρευνες θα επικεντρωθούν σε στοιχεία που σχετίζονται με τους θανάτους που καταγράφηκαν από το 2021, όταν σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος βρέφους. Στις 4 Φεβρουαρίου 2021, το «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο Παίδων στην Πάτρα ενημέρωσε το Γ’ Αστυνομικό Τμήμα για τον αιφνίδιο θάνατο βρέφους που είχε γεννηθεί το 2020, με αιτία θανάτου τη διάμεση πνευμονίτιδα παιδικής ηλικίας, όπως αναφέρθηκε στην ιατροδικαστική έκθεση.

Έναν χρόνο αργότερα, στις 19 Ιουνίου 2022, καταγράφηκε και ο θάνατος ενός δεύτερου βρεφους στο Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας, επίσης από διάμεση πνευμονίτιδα. Στις 17 Οκτωβρίου 2023, το τρίτο βρέφος απεβίωσε στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» στην Αθήνα, με παθολογικό ιστορικό επιληψίας. Τελευταίο, στις 5 Αυγούστου 2024, διαπιστώθηκε ο θάνατος ενός τέταρτου βρέφους στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας, των αιτίων του οποίου περιμένουν να διευκρινιστούν από τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων.

Ανακοίνωση εξέδωσαν το Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας και η Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας σχετικά με τον αιφνίδιο θάνατο ενός βρέφους 15 μηνών, που καταγράφηκε την 5η Αυγούστου 2024. Το βρέφος μεταφέρθηκε στα επείγοντα ιατρεία, όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν άσφυγμο και χωρίς ζωτικά σημεία. Παρά την προσπάθεια ανάνηψης, χωρίς ενδείξεις ζωτικότητας καταγράφηκαν, και οι γιατροί ανακοίνωσαν τον θάνατό του στους οικείους του. Μετά τη διαδικασία, το βρέφος μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας για ιατροδικαστικό έλεγχο.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της έρευνας θα ληφθούν καταθέσεις από συγγενείς και πρόσωπα του φιλικού περιβάλλοντος των βρεφών. Πηγή: newsbeast.gr