Διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων μέσα από τη συνεργασία με τις ΗΠΑ


Ένα σημαντικό βήμα για την εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων και την προώθηση συνεργασιών με τις ΗΠΑ θα είναι η διεξαγωγή της Συνόδου Pharos 3.0 στην Αθήνα, όπου αναμένονται τουλάχιστον 200 εκπρόσωποι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και οργανισμών από τις ΗΠΑ. Το συνέδριο θα λάβει χώρα στα μέσα Οκτωβρίου, σε συνεργασία με δύο διεθνή συνέδρια: «Careers, Internships & Global Learning Conference» (13-15 Οκτωβρίου 2024) και «Europe, Middle East, and Africa Conference» (16-18 Οκτωβρίου 2024), που διοργανώνεται από τον διεθνή φορέα «The Forum on Education Abroad».

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Pharos 3.0, εκτιμάται ότι θα αναπτυχθούν σχέσεις μεταξύ των εκπροσώπων των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων και των αμερικανικών ιδρυμάτων, εστιάζοντας στη διερεύνηση συνεργασιών και ευκαιριών επενδύσεων. Η Σύνοδος στοχεύει να παρέχει μια πλατφόρμα για την καλύτερη κατανόηση των εκπαιδευτικών ευκαιριών που προσφέρουν οι ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσει την εξοικείωση των αμερικανικών ιδρυμάτων με το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η πρώτη Σύνοδος Pharos το Νοέμβριο του 2022 είχε ήδη συμβάλλει στη δημιουργία δυνατών συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων. Κάτω από τη διοίκηση σημαντικών εκπροσώπων 30 κορυφαίων πανεπιστημίων των ΗΠΑ, η εν λόγω Σύνοδος είχε χαρακτηριστεί ιστορική. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχαν αναφερθεί σε αυτήν ως ένα ξεκίνημα για ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της εκπαίδευσης.

Ένα ακόμη βήμα υπήρξε το Pharos 2.0, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο και σηματοδότησε την πρώτη ελληνική αντιπροσωπεία που συμμετείχε στη μεγάλη διεθνή έκθεση NAFSA 2024 Annual Conference & Expo. Αυτές οι πρωτοβουλίες συνθέτουν ένα ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας και διεθνοποίησης των ελληνικών πανεπιστημίων, με στόχο τη δημιουργία βραχυπρόθεσμων προγραμμάτων σπουδών στην Ελλάδα για αμερικανούς φοιτητές.

Πηγή: newsbeast.gr