Διεθνής Στρατιωτική Άσκηση Ramstein Flag 24 στην Ανδραβίδα


Από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου, η Ανδραβίδα φιλοξένησε την καθοριστική στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ με την ονομασία «Ramstein Flag 24», στην οποία συμμετείχαν μαχητικά αεροσκάφη τελευταίας γενιάς. Αυτή η άσκηση αποσκοπεί στην ενίσχυση των τακτικών ικανοτήτων των Κοινών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ υπό πολύπλοκες επιχειρησιακές συνθήκες. Κύριος στόχος είναι η βελτίωση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των κρατών-μελών, αντανάκλοντας τη δέσμευση και την ικανότητα του ΝΑΤΟ.

Η «Ramstein Flag 24» περιλάμβανε αεροσκάφη 4ης και 5ης γενιάς, όπως τα F-35, F-16V και Rafale, με συνολικά συμμετοχή πάνω από 130 μαχητικά και υποστηρικτικά αεροσκάφη από 13 χώρες. Αυτά πραγματοποίησαν εικονικές επιχειρήσεις από την Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας. Ειδικότερα, η άσκηση συμπεριλάμβανε και NATO AWACS, drones RQ-4D, καθώς και ένα αναπτύξιμο κέντρο αεροπορικής επιτήρησης και ελέγχου του ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε τη βάση και είχε συνομιλίες με τους αξιωματικούς. Έκανε μάλιστα ανάρτηση στα social media σχετικά με την άσκηση. Σημαντικό είναι ότι η Τουρκία απουσίασε από την άσκηση, ακυρώνοντας τη συμμετοχή της την τελευταία στιγμή, επικαλούμενη περιορισμούς στον εναέριο χώρο που έχουν επιβληθεί από την Ελλάδα.

Για την ενίσχυση της αλληλεπίδρασης με τους φίλους της αεροπορικής ιδέας, είχαν προγραμματιστεί δύο ημέρες Spotters: την 1η και την 8η Οκτωβρίου, οι οποίες προσελκύουν το ενδιαφέρον του κοινού και των αεροπορικών παρατηρητών.

Πηγή: newsbeast.gr