Έρευνα έχει ξεκινήσει από το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) για να διερευνηθούν τα αίτια πτώσης κλωβού ανελκυστήρα στην Γ’ Φοιτητική Εστία Θεσσαλονίκης το βράδυ της προηγούμενης ημέρας. Ευτυχώς, τη στιγμή του περιστατικού δεν υπήρχε φοιτητής μέσα στο ασανσέρ. Η πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Άννα Ροκοφύλλου, έχει δώσει εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας ώστε να επιβεβαιωθούν οι λόγοι της πτώσης και να αποδοθούν οι σχετικές ευθύνες. Επιπλέον, σκοπεύει να ζητήσει τη συμβολή ανεξάρτητου φορέα για μια πιο αντικειμενική διερεύνηση του συμβάντος.
Σχετικά με τη συντήρηση των ανελκυστήρων, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ αναφέρει ότι από το Σεπτέμβριο του 2022 είχε προκηρύξει διαγωνισμό, ο οποίος καταλήχθηκε στην εταιρεία OTIS. Οι εργασίες επισκευής ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο του 2023 και οι ανελκυστήρες πιστοποιήθηκαν από την TUV Austria, με ισχύ έως το 2026. Έχει εξασφαλιστεί η συνεχής συντήρηση των ανελκυστήρων μέσω συμβάσεων, με την εταιρεία OTIS να υποχρεούται σε τακτικές και έκτακτες συντηρήσεις, όπως απαιτείται.
Ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας, διευκρίνισε ότι η εν λόγω εταιρεία έχει ήδη κληθεί να εξετάσει το περιστατικό και αναμένεται η σύνταξη τεχνικής έκθεσης. Οι αρμοδιότητες για την συντήρηση των υποδομών των εστιών ανήκουν στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ενώ ο πρύτανης τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της χρηματοδότησης για την αναβάθμιση των υποδομών των φοιτητικών εστιών.
Παράλληλα, ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ) είχε προειδοποιήσει για την κατάσταση των κτιρίων και ζήτησε άμεσες ανακατασκευές, συμπεριλαμβανομένης της αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας. Οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, κατέθεσαν αναφορά προς τον Υπουργό Παιδείας, ζητώντας πλήρη αντικατάσταση των ανελκυστήρων και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη συντήρηση και αναβάθμιση των εστιών.
Πηγή: newsbeast.gr