Διεκδικώντας Αξιοπρέπεια Οι Εκπαιδευτικοί Σε Πανελλαδική Απεργία


Σε απεργιακή κινητοποίηση θα προχωρήσει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας στις 23 Οκτωβρίου, με συγκέντρωση στην Αθήνα στα Προπύλαια στις 12:00 και σε άλλες περιοχές της χώρας. Οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν ότι η απεργία τους έχει ως σκοπό την εξασφάλιση «αξιοπρεπών όρων διαβίωσης» ενάντια στους χαμηλούς μισθούς και την ακρίβεια. Επισημαίνουν ότι «απαιτούν να ζούμε αξιοπρεπώς από τον μισθό μας».

Ο μισθός τους έχει υποστεί μείωση σχεδόν 60% στην αγοραστική του δύναμη από την εποχή των μνημονίων μέχρι σήμερα, με τον εισαγωγικό μισθό να ανέρχεται μόλις σε 776 ευρώ. Παράλληλα, ζητούν την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού και την αποκατάσταση του μισθολογικού κλιμακίου του 2016-17. Επίσης, επιδιώκουν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα διασφαλίσει σημαντικά εργασιακά δικαιώματα.

Οι εκπαιδευτικοί απαιτούν να υπάρξει εξίσωση στα δικαιώματα μονίμων και αναπληρωτών, καθώς και την κατοχύρωση 9μηνης άδειας ανατροφής για τις/τους αναπληρώτριες/τές. Ακόμη, ζητούν την εξίσωση του ωραρίου των Νηπιαγωγών και των εκπαιδευτικών που εργάζονται στα ολιγοθέσια με το ωράριο των υπόλοιπων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και συνολικά την ισότητα του ωραρίου της Πρωτοβάθμιας με αυτό της Δευτεροβάθμιας.

Εκφράζουν την αντίθεσή τους στις συμπτύξεις τμημάτων και προτείνουν να καθοριστούν τα όρια των 15 μαθητών ανά τμήμα για το νηπιαγωγείο και τις τάξεις Α’ και Β’, καθώς και 20 μαθητών για τις υπόλοιπες τάξεις. Τέλος, ζητούν τη χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλύπτονται οι πραγματικές τους ανάγκες, αντί να αναζητούν χορηγίες.

Πηγή: newsbeast.gr