Διεκδίκηση Δικαιωμάτων και Κινητοποίηση των Εκπαιδευτικών κατά της Κρατικής Πολιτικής


Το Υπουργείο Παιδείας ζητά την κήρυξη της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρυχθεί για αύριο από δασκάλους και νηπιαγωγούς ως παράνομη και καταχρηστική, με αγωγή που εκδικάζεται αυτή τη στιγμή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) έχει απευθύνει κάλεσμα προς τα μέλη της να συμμετάσχουν στην απεργία και προγραμματίζει συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 12:00 το μεσημέρι, καθώς και κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

Η ΔΟΕ υπογραμμίζει την ανάγκη για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, επισημαίνοντας ότι οι εκπαιδευτικοί αναζητούν αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης. Ο φόρτος εργασίας αυξάνει, με τα τμήματα να είναι υπερπληθυσμένα και με συνεχείς ελλείψεις προσωπικού που επηρεάζουν αρνητικά την παιδεία.

Η απεργία είναι μια αντίδραση στις κυβερνητικές εξαγγελίες που προκαλούν οργή, όπως οι υποσχέσεις για ελάχιστες αυξήσεις το 2025 και η κατάργηση σχολικών επιτροπών. Οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί απαιτούν την αποκατάσταση του 13ου και 14ου μισθού και τη υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για την εξασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Στη διάρκεια της απεργίας, οι εκπαιδευτικοί καλούν την κοινωνία να στηρίξει τους αγώνες τους, ποντάροντας στην ενότητα και τη συνεργασία για την ικανοποίηση των μορφωτικών αναγκών των μαθητών και τη βελτίωση των εκπαιδευτικών συνθηκών. Η απεργία είναι επίσης ένας τρόπος αντίστασης στην κατηγοριοποίηση των σχολείων και στις άδικες διώξεις εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στη δράση αυτή.

Επιπλέον, η ΔΟΕ προαναγγέλλει περιφερειακές συσκέψεις για την προετοιμασία των δράσεών της, εστιάζοντας στην οργάνωση του αγώνα καθώς και στην έκφραση των απαιτήσεων των εκπαιδευτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας και εκπαίδευσης.

Πηγή: newsbeast.gr