Διαμαρτυρίες για την Υγεία: Κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ κατά της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης στα νοσοκομεία


Η ΠΟΕΔΗΝ προγραμματίζει μία νέα πανελλαδική κινητοποίηση την Πέμπτη (17/10), προκειμένου να αναδείξει τις χρόνιες αδυναμίες της δημόσιας Υγείας, όπως η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη προσωπικού. Οι νοσοκομειακοί εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν σε 24ωρη απεργία στην περιφέρεια και σε στάση εργασίας 8-3 στην Αττική. Στις 8:30 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη, με αποκορύφωση την πορεία προς το υπουργείο Υγείας.

Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει τη δραματική κατάσταση στο ΕΣΥ, τονίζοντας πως η Ελλάδα διαθέτει μόλις το 5,5% του ΑΕΠ για δημόσιες δαπάνες υγείας, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 7,5%. «Χωρίς την ανάταση αυτού του ποσοστού, δεν υπάρχει περίπτωση βελτίωσης», τονίζεται, ενώ η υποστελέχωση έχει οδηγήσει σε κλειστές χειρουργικές αίθουσες που φτάνουν το 40%.

Η έλλειψη προσωπικού έχει επίσης επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των απογευματινών χειρουργείων. Σε 7 μήνες εφαρμογής του μέτρου, πραγματοποιήθηκαν μόλις 5.500 απογευματινά χειρουργεία, κυρίως για ασθενείς εκτός λίστας αναμονής. Το Νοσοκομείο “Αττικόν” λειτουργεί μόνο 7 από τις 14 χειρουργικές του αίθουσες, με 5.449 ασθενείς να περιμένουν για χειρουργείο. Πολλά από τα 50.000 απογευματινά χειρουργεία που είχαν υποσχεθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα.

Επιπλέον, οι μισθοί των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι σχεδόν στο επίπεδο του κατώτατου μισθού. Συγκρίσεις μεταξύ των σημερινών και των μισθών του 2011 αποδεικνύουν την πτώση της αγοραστικής δύναμης. Ένας νοσηλευτής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης παίρνει σήμερα 816,82 ευρώ, ενώ το 2011 ο μισθός του ήταν 803,92 ευρώ. Οι επιμελητές και οι βοηθοί νοσηλευτών έχουν υποστεί επίσης περικοπές και περιορισμούς στα επιδόματα.

Η κατάσταση αυτή, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, καθιστά αδύνατη την προσέλκυση υγειονομικού προσωπικού στο Σύστημα Υγείας και δημιουργεί ανησυχία για το μέλλον του δημόσιου τομέα υγείας στην Ελλάδα.

Πηγή: newsbeast.gr