Διαμαρτυρία του Γιάννη Σμαραγδή κατά του βουλευτή Νικόλαου Παπαδόπουλου λόγω ανάρμοστης πολιτικής παρέμβασης στην τέχνη


Επιστολή διαμαρτυρίας κατά του βουλευτή της ΝΙΚΗΣ, Νικόλαου Παπαδόπουλου, απέστειλε ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή προς την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σχετικά με τη χρηματοδότηση ταινίας για τη ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια. Ο Γιάννης Σμαραγδής εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του, τονίζοντας πως οι αναφορές του βουλευτή δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Στην επιστολή του, ο σκηνοθέτης αναφέρει: «Με μεγάλη μου λύπη ήρθε σε γνώση μου η αχαρακτήριστη ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ στη Βουλή, όπου ο κ. Παπαδόπουλος χρησιμοποιεί την ταινία μας ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ για να πλήξει το κύρος της υπουργού Πολιτισμού». Σημειώνει μάλιστα ότι είχε προσπαθήσει να τον αποτρέψει από αυτήν την κίνηση, καθώς πιστεύει ότι η τέχνη δεν πρέπει να αναμειγνύεται με μικροκομματικές επιδιώξεις.

Ο σκηνοθέτης επισημαίνει επίσης ότι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.) αρνήθηκε να ενισχύσει την ταινία, παρατηρώντας πως οι αρμόδιοι δεν έχουν αντίληψη για το τι θεωρείται ελληνικό, εστιάζοντας σε τάσεις που δεν ευνοούν τα κλασικά ελληνικά έργα. Ωστόσο, χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να εντάξει το Ε.Κ.Κ. στο ΕΚΟΜΕ, αναμένοντας ότι οι νέες χρηματοδοτήσεις θα γίνονται με πιο αντικειμενικά κριτήρια.

Ο Γιάννης Σμαραγδής υπενθυμίζει ότι η υπουργός Μενδώνη έχει στηρίξει την ταινία ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ και εκφράζει την εκτίμησή του προς αυτήν, χαρακτηρίζοντάς την ως την καλύτερη υπουργό πολιτισμού της μεταπολίτευσης. «Η τέχνη πρέπει να παραμένει μακριά από τη μικροπολιτική», τονίζει, καταλήγοντας ότι οι πολιτικοί πρέπει να σέβονται τους ανθρώπους του πολιτισμού για να υπηρετήσουν την ανώτερη Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βουλευτής της ΝΙΚΗΣ τελικά απέσυρε την επίκαιρη ερώτηση, μετά από παρέμβαση του σκηνοθέτη.

Πηγή: newsbeast.gr