Διαμαρτυρία των Εκπαιδευτικών για Αξιοπρεπείς Όρους Ζωής και Εργασίας


Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας προγραμματίζει 24ωρη απεργία την 23η Οκτωβρίου, με απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, καθώς και σε άλλες πόλεις της χώρας. Οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν την ανάγκη για «αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης ενάντια στους μισθούς εξαθλίωσης και την ακρίβεια», αναφέροντας ότι «απαιτούμε να ζούμε αξιοπρεπώς από τον μισθό μας!».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τους, οι μισθοί των εκπαιδευτικών έχουν υποστεί μείωση σχεδόν 60% στην αγοραστική τους δύναμη από τα χρόνια των μνημονίων μέχρι σήμερα, με τον εισαγωγικό μισθό να ανέρχεται μόλις σε 776 ευρώ. Μεταξύ των αιτημάτων τους είναι η επιστροφή των 13ου και 14ου μισθών, η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα εξασφαλίζει κρίσιμα εργασιακά δικαιώματα και η εξίσωση των δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Επιπλέον, ζητούν άμεση κατοχύρωση 9μηνης άδειας ανατροφής για τους αναπληρωτές και την εξίσωση του ωραρίου των νηπιαγωγών και των εκπαιδευτικών στα ολιγοθέσια με αυτό των άλλων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας, καθώς και την εξίσωση του ωραρίου της Πρωτοβάθμιας με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Εκφράζουν επίσης την αντίθεσή τους στις συμπτύξεις τμημάτων, για την επίτευξη του στόχου των 15 μαθητών ανά τμήμα στα νηπιαγωγεία και τις Α’ – Β’ τάξεις και 20 μαθητών για τις υπόλοιπες τάξεις. Τέλος, ζητούν τη χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες τους, αντί να αναζητούν χορηγούς.

Πηγή: newsbeast.gr