Διαμαρτυρία των Δικηγόρων για τον Νέο Δικαστικό Χάρτη και τις Αλλαγές στην Καθημερινότητα τους


Δικηγόροι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από τον Άρειο Πάγο, αντιδρώντας στις αλλαγές που προέκυψαν από την εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη. Οι δικηγόροι της Αθήνας πραγματοποίησαν τρίωρη στάση εργασίας και τόνισαν την προχειρότητα στην εφαρμογή του νέου συστήματος, το οποίο, σύμφωνα με εκείνους, έχει προκαλέσει ανασφάλεια δικαίου.

Ο Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος του ΔΣΑ, δήλωσε ότι «ο νέος δικαστικός χάρτης κινείται σε αχαρτογράφητα νερά, είναι ένα νέο δικαστικό χάος, το οποίο έχει επηρεάσει αρνητικά την καθημερινότητα δικηγόρων, δικαστικών υπαλλήλων, δικαστών και πολιτών. Οι ρυθμίσεις είναι αορίστως καθορισμένες, τα ηλεκτρονικά συστήματα δεν λειτουργούν επαρκώς και οι νομοθετικές ρυθμίσεις προκαλούν αβεβαιότητα σε σχέση με τα δικαιώματα που ενδέχεται να χαθούν. Η αξιοπρέπεια των δικηγόρων πλήττεται καθημερινά», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση καλείται να λύσει τα προβλήματα στην Αθήνα, το μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας.

Ο Μιχάλης Καλαντζόπουλος, αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, επισήμανε επίσης την επιτακτική ανάγκη για υποδομές και την προετοιμασία του υπουργείου Δικαιοσύνης για την εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη. Ανέφερε ότι οι δικηγόροι δεν γνωρίζουν πού δικάζονται οι υποθέσεις τους και οι πολίτες αγνοούν σε ποια αίθουσα θα διεξαχθούν οι δίκες, με τη κατάσταση στα περιφερειακά πρωτοδικεία να επιδεινώνεται.

Μέλη του ΔΣΑ έχουν δηλώσει ότι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, έχοντας προγραμματίσει στοχευμένες αποχές από συγκεκριμένες κατηγορίες δικών και νομικών διαδικασιών την επόμενη εβδομάδα. Επίσης, προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τον προστάτη του δικαστικού σώματος, Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Πηγή: newsbeast.gr