Διαφορετικότητα στην Επιχειρηματικότητα Η Στρατηγική Ενσωμάτωσης στην Ελλάδα


Η Χάρτα Διαφορετικότητας αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που στοχεύει στη διευκόλυνση της διαφορετικότητας στις επιχειρήσεις. Η κύρια φιλοδοξία της είναι να λειτουργήσει ως εργαλείο για την προώθηση της ισότητας, των ίσων ευκαιριών και της διαφορετικότητας σε κάθε εργασιακό περιβάλλον. Το 6ο Συνέδριο για τη Διαφορετικότητα στις Ελληνικές Επιχειρήσεις, προγραμματισμένο για αύριο, 10 Οκτωβρίου, στο Ζάππειο, θα εστιάσει στους τρόπους ενσωμάτωσης της διαφορετικότητας στις επιχειρήσεις, καθώς και για την υγιή ένταξη όλων στην επαγγελματική ζωή.

Ο Σταύρος Μηλιώνης, πρόεδρος του ΚΕΑΝ που υλοποιεί τη Χάρτα στην Ελλάδα, μίλησε για τις προκλήσεις που εντοπίστηκαν εγχώρια. Η Χάρτα Διαφορετικότητας έφτασε στην Ελλάδα το 2019, με σημαντική καθυστέρηση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως εξαιτίας θεσμικών, πολιτισμικών και οικονομικών παραγόντων. Ωστόσο, το 2019 η χώρα μας έκανε σημαντικά βήματα προόδου με την υποδοχή της Χάρτας, η οποία σήμερα έχει ενταχθεί σε περισσότερες από 300 επιχειρήσεις.

Φέτος, το συνέδριο θα εστιάσει ιδιαίτερα στα άτομα με αναπηρία, έναν βασικό πυλώνα της διαφορετικότητας. Μετά τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, θα συμμετάσχουν ομιλητές που θα αναδείξουν ζητήματα πρόσβασης και ενσωμάτωσης στην καθημερινή ζωή. Η Keynote Speaker θα είναι η Helena Banner, που θα συζητήσει για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών στον επαγγελματικό χώρο.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τη Χάρτα με σοβαρότητα, παρόλο που χρειάζεται ακόμα περισσότερη συμμετοχή από τις μικρότερες επιχειρήσεις για να ενισχυθεί η ενσωμάτωσή της. Πολλές από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες έχουν ήδη επενδύσει στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας διαφορετικότητας, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις ακολουθούν το παράδειγμά τους.

Η διαδικασία υπογραφής της Χάρτας απαιτεί από τις επιχειρήσεις να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και να δεσμευτούν στην εφαρμογή πολιτικών ενσωμάτωσης της διαφορετικότητας. Παρόλο που η Χάρτα δεν επιβάλλει νομικές δεσμεύσεις, αντανακλά τη διάθεση των επιχειρήσεων για αλλαγές στην κουλτούρα τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι επιχειρήσεις που προωθούν τη διαφορετικότητα σημειώνουν αύξηση κερδών λόγω της βελτίωσης της παραγωγικότητας και της εταιρικής εικόνας τους.

Οι Ευρωπαίοι παρακολουθούν με ενδιαφέρον την πρόοδο της Ελλάδας στον τομέα της διαφορετικότητας. Αν και η χώρα μας έχει κάνει σημαντικά βήματα, εντούτοις υστερεί σε σχέση με πιο ανεπτυγμένες χώρες. Οι στόχοι του ΚΕΑΝ για τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνουν την επέκταση της Χάρτας σε περισσότερες επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς, καθώς και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ενίσχυση της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης.

Πηγή: newsbeast.gr