Δέκα χρόνια πίσω θα γυρίσουν οι έλεγχοι για τις εικονικές συνταγογραφήσεις και θα επεκταθούν και στις διαγνωστικές εξετάσεις. Στην ΗΔΙΚΑ έχουν τεθεί σε λειτουργία νέα συστήματα ελέγχου που διευκολύνουν την ανίχνευση παραβατικών συμπεριφορών. Με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων με τη χρήση των νέων συστημάτων κατά της απάτης, έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 100 ύποπτες περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης εις βάρος του ΕΟΠΥΥ.
Μόνο κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2024, γιατροί που εμπλέκονται σε αυτές τις περιπτώσεις συνταγογράφησαν από 250 έως 422 διαφορετικά φαρμακευτικά σκευάσματα ανά ασθενή, με συνολικές ποσότητες που κυμαίνονταν από 250 έως 1.630 τεμάχια, προκαλώντας ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ στον ΕΟΠΥΥ. Οργανώνονται καταλογισμοί ώστε το ελληνικό δημόσιο να ανακτήσει τα χαμένα χρήματα, ενώ οι φαρμακοποιοί που εμπλέκονται σε υπερσυνταγογραφήσεις έχουν απαγορευτεί να εκτελούν συνταγές για 6-12 μήνες. Πρόσφατα, η συνταγογράφηση διακόπηκε σε πέντε γιατρούς λόγω παραβάσεων στην ορθή συνταγογράφηση.
Η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, αναφέρει ότι έχουν επιβληθεί κυρώσεις άνω των 2.500.000 ευρώ και ότι γίνεται επεξεργασία νέων υποθέσεων. Επιπλέον, ο ΕΟΠΥΥ έχει ζητήσει τη βοήθεια της Οικονομικής Αστυνομίας για τη διερεύνηση υποθέσεων με ισχυρές ενδείξεις απάτης.
Αναφορικά με τις διαγνωστικές εξετάσεις, η κ. Καρποδίνη επισημαίνει ότι υπάρχουν περιπτώσεις ψευδούς εκτέλεσης. Ο ΕΟΠΥΥ συλλέγει αναδρομικά δεδομένα από τα διαγνωστικά κέντρα μέσω ενός ψηφιακού συστήματος που ονομάζεται «pacs», το οποίο διασφαλίζει την αρχειοθέτηση εικόνων που αποδεικνύουν την πραγματοποίηση των εξετάσεων. Επιπλέον, γίνεται σύγκριση των παραπεμπτικών που έχουν εκδοθεί από τους γιατρούς με τα αποτελέσματα των εξετάσεων.
Η Διοικήτρια υπογραμμίζει ότι οι έλεγχοι εστιάζονται σε συγκεκριμένα μοντέλα συνταγογράφησης, με ανάλυση του μέσου όρου ανά ειδικότητα κάθε μήνα. Η συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ επιτρέπει τον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή κατά τη διάρκεια της συνταγογράφησης. Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο ΕΟΠΥΥ έχει εισάγει ένα ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Οικονομικής Διαχείρισης & Εκκαθάρισης (ERP) SAP, με στόχο την εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών για την επεξεργασία δεδομένων.
Ο φάκελος του ασφαλισμένου ενημερώνεται και η πληροφορία αποστέλλεται στην ΗΔΙΚΑ, ώστε να αφαιρεθούν τυχόν προβλήματα από το μητρώο του. Υπάρχει και η πρόβλεψη εκκαθάρισης του φακέλου του ασθενούς, προκειμένου να αποφεύγονται λάθη στις ιατρικές διαγνώσεις στο μέλλον. Πηγή: newsbeast.gr