Δεύτερη Φάση Πεζοδρόμησης της Οδού Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη


Πράσινο φως δόθηκε για τη δεύτερη φάση πεζοδρόμησης της κεντρικής οδού Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, στο τμήμα που εκτείνεται από την οδό Τσιμισκή έως την παραλιακή Λεωφόρο Νίκης, με την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου. Η συνεδρίαση διεξήχθη υπό την προεδρία του κ. Γιάννη Ανδρουλάκη, ο οποίος έκανε αποδεκτό το αίτημα του δήμου Θεσσαλονίκης για τη χρηματοδότηση σχεδόν 2 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να ολοκληρωθεί ένα έργο που αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την εικόνα της πόλης.

Η απόφαση αυτή περιλαμβάνει την χρηματοδότηση της ανάπλασης της Αγίας Σοφίας, η οποία συνιστά συνέχεια προηγούμενης απόφασης για την ολοκληρωτική χρηματοδότηση της Πλατείας Ελευθερίας, που έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια «Πλατεία Μνήμης» για το εβραϊκό Ολοκαύτωμα. Πρόκειται για το πρώτο εμβληματικό έργο σε δημόσιο χώρο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης που επιδιώκει να αποκαταστήσει την ιστορική μνήμη.

Ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι η χρηματοδότηση για τη συγκεκριμένη ανάπλαση είναι μια σημαντική απόφαση για την ανανέωση της αστικής δομής σε περιοχές με ιδιαίτερο ιστορικό και τουριστικό ενδιαφέρον. Υπογράμμισε τη συνεργασία του Πράσινου Ταμείου με τη Δημοτική Αρχή και τη δέσμευσή τους να εκτελούν έργα που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης, εστιάζοντας στους ενδιάμεσους στόχους κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2030.

Η απόφαση για χρηματοδότηση της Αγίας Σοφίας δεν είναι η μόνη ένταξη έργου αστικής αναζωογόνησης που ανακοινώθηκε από το Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου, καθώς εγκρίθηκαν και άλλα έργα, όπως η βελτίωση προσβασιμότητας πεζών στον δήμο Λεβαδέων και η διαμόρφωση πλατείας στην περιοχή Αγυιά του Δήμου Πατρέων.

Επιπλέον, το Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου αποφάσισε τη διάθεση πίστωσης ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ για την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την περίοδο 2024 – 2025, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ».

Πηγή: newsbeast.gr