Ασκηση του ΝΑΤΟ με πυρηνικά και η συμμετοχή της Ελλάδας στην εκπαίδευση αποτροπής


Από τις αρχές της εβδομάδας, βρίσκεται σε εξέλιξη άσκηση του ΝΑΤΟ που περιλαμβάνει πυρηνικές τακτικές και στην οποία συμμετέχει η Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το OPEN, η χώρα μας συμμετέχει με τρία μαχητικά αεροσκάφη F-16 Viper. Η άσκηση αποσκοπεί στην εκπαίδευση σχετικά με το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, που διαθέτουν πυρηνικά αποθέματα στην Ευρώπη, θα φορτώσουν αυτά τα όπλα σε επιλεγμένα αεροσκάφη για να πλήξουν στρατηγικούς στόχους.

Τα ελληνικά F-16 συμμετέχουν υποστηρικτικά στην άσκηση, με κύριο ρόλο να συνοδεύουν τα αεροσκάφη που θα είναι φορτωμένα με πυρηνικά σε περίπτωση πολέμου, διασφαλίζοντας ότι δεν θα καταρριφθούν. Επιπρόσθετα, τα ελληνικά αεροσκάφη αναλαμβάνουν το ρόλο των εχθρικών δυνάμεων, προκειμένου να διεξάγονται αερομαχίες στο πλαίσιο των ασκήσεων αποτροπής.

Παράλληλα, υλοποιείται και η άσκηση «Μέδουσα 13», η οποία έχει αναβληθεί λόγω των γεγονότων στη Μέση Ανατολή και περιλαμβάνει τη συμμετοχή της Κύπρου, της Γαλλίας, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας. Στην άσκηση αυτή, επικεντρώνεται η προσοχή στην αντιμετώπιση απειλών από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην περιοχή γύρω από την Κρήτη.

Πηγή: newsbeast.gr