Αποζημιώσεις και κρούσματα ευλογιάς αιγοπροβάτων στη χώρα μας


Ενημέρωση σχετικά με την ευλογιά των αιγοπροβάτων παρέχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εντόπισε συνολικά 104 εστίες της ασθένειας, με περισσότερα από 17.500 ζώα να θανατώνονται σε διάφορες περιοχές, όπως ο Έβρος, η Ξάνθη, η Κομοτηνή, η Καβάλα, οι Σέρρες, η Μαγνησία και η Κορινθία.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση που αφορά τις οικονομικές αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την κρίση αυτή. Η υπουργική απόφαση, υπογεγραμμένη από τους Κώστα Τσιάρα και Νίκο Παπαθανάση, προβλέπει αυξημένα ποσά αποζημιώσεων, που περιλαμβάνουν συγκεκριμένα ποσά ανά κατηγορία ζώων.

Ειδικότερα, για πρόβατα και αίγες με επίσημα πιστοποιητικά καθαροαιμίας, οι αποζημιώσεις ανέρχονται σε 250 ευρώ για ζώα ηλικίας 6 μηνών και 1 ημέρας έως 3 ετών, ενώ οι κριοί και οι τράγοι αναπαραγωγής της ίδιας ηλικίας θα αποζημιωθούν με 500 ευρώ. Αντίστοιχα, για πρόβατα και αίγες κοινών ή ημίαιμων φυλών, οι αποζημιώσεις θα είναι 220 ευρώ για ζώα ηλικίας 6 μηνών και 1 ημέρας έως 3 ετών και 320 ευρώ για κριούς και τράγους αναπαραγωγής.

Πηγή: newsbeast.gr