Αποκατάσταση και Ανάδειξη του Νομισματοκοπείου στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου


Το υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στην αποκατάσταση και ανάδειξη του κτηριακού συγκροτήματος του Νομισματοκοπείου του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, το οποίο βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της «Περβόλας», στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Το Νομισματοκοπείο, με εμβαδόν 575 τ.μ., περιλαμβάνει δύο επιμήκεις κτηριακούς όγκους: το βόρειο διώροφο και το νότιο ισόγειο.

Πλέον, το συγκρότημα καθίσταται προσβάσιμο μέσω του «Κήπου του Κυβερνήτη», καθώς είναι στρατηγικά τοποθετημένο στη διασταύρωση της βόρειας οχύρωσης και του ενδιάμεσου τείχους του Κολλακίου. Το κτήριο έχει αναγνωριστεί για τη χρήση του ως Νομισματοκοπείο, λόγω της ανακάλυψης 4.000 νομισμάτων πρώιμου 15ου αιώνα κατά τη διάρκεια παλαιότερων εργασιών.

Το έργο, το οποίο έχει προϋπολογισμό 800.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025. Σημειώνεται ότι, μέχρι πρόσφατα, το συγκρότημα χρησιμοποιείτο για λειτουργίες που δεν είχαν σχέση με τον μνημειακό του χαρακτήρα, όπως ξυλουργείο και σιδηρουργείο. Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τόνισε ότι ο στόχος είναι το Νομισματοκοπείο να αποδοθεί σε αναβαθμισμένη μορφή στους πολίτες και τους επισκέπτες, φιλοξενώντας νέες πολιτιστικές χρήσεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το κτηριακό συγκρότημα διαθέτει μια σύνθετη οικοδομική ιστορία, με τη σημερινή του μορφή να απορρέει από σημαντικές ανακατασκευές κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας. Το βόρειο κτήριο, επιφάνειας 320 τ.μ., εφάπτεται της βόρειας οχύρωσης και έχει εσωτερικές δομές που περιλαμβάνουν θολωτές αίθουσες και ένα όροφο με μεγάλη αίθουσα, η οποία χωρίζεται σε δύο κλίτη.

Οι αποκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν τη στερέωση του συγκροτήματος, την ενίσχυση της τοιχοποιίας και την απομάκρυνση μεταγενέστερων κατασκευών για την αποκατάσταση του ιστορικού του χαρακτήρα. Επιπλέον, θα διαμορφωθούν χώροι υποδοχής και εξυπηρέτησης επισκεπτών, καθώς και σύγχρονες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και δίκτυα.

Πηγή: newsbeast.gr