Απεργία ΠΝΟ στα Λιμάνια με Διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων και Αυξήσεων


Δεμένη για 48 ώρες αναμένεται να παραμείνει η ακτοπλοΐα στις 22 και 23 Οκτωβρίου, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) κηρύσσει απεργία. Η ενέργεια αυτή αποσκοπεί στην υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας για το 2025, με αίτημα αύξησης 12%.

Η ΠΝΟ επισημαίνει ότι απαιτεί την κατάργηση του Ν.41/50, την άμεση τροποποίηση του άρθρου που αφορά τη δρομολόγηση των Ε.Γ/Ο.Γ. και Ταχυπλόων Πλοίων, καθώς και την επιβολή επτάμηνης υποχρεωτικής δρομολόγησης. Επικρίνει επίσης την έλλειψη συμμόρφωσης με τη ναυτεργατική νομοθεσία при την έγκριση δρομολογίων από το Συμβούλιο Ακτοπλοΐας και τους Υπουργούς.

Η ομοσπονδία δηλώνει ότι δεν μπορεί να παραβλέψει την υψηλή κερδοφορία των εταιρειών και τα 150.000.000 ευρώ που λαμβάνουν ετησίως από το Κρατικό Ταμείο για τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών. Επίσης, αναφέρει ότι έρχεται ένας “μποναμάς” από την Κυβέρνηση για την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του στόλου εξαιτίας της μετάβασης στη “πράσινη” ναυτιλία. Η ΠΝΟ καταγγέλλει ότι παραβιάζονται και τα ελάχιστα δικαιώματα των ναυτεργατών που προβλέπει η ναυτεργατική νομοθεσία.

Πηγή: newsbeast.gr