Σήμερα συμπληρώνονται 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Ναζί, μια ιστορική στιγμή που έλαβε χώρα στις 12 Οκτωβρίου 1944. Οι καμπάνες της πρωτεύουσας ήχησαν ξανά, σηματοδοτώντας το τέλος της τριάμισι χρόνιας ναζιστικής κατοχής, και οι πολίτες πλημμύρισαν τους δρόμους, φωνάζοντας «Ελευθερία!» και «Ζήτω η Ελλάδα!». Οι Γερμανοί στρατιώτες υποστέλλουν γρήγορα τη σημαία του Γ’ Ράιχ από την Ακρόπολη και αποχώρησαν, αφήνοντας πίσω τους μια κατεστραμμένη κοινωνία, αλλά και την ελπίδα για μια νέα αρχή.
Η απελευθέρωση, ωστόσο, δεν αποτέλεσε μόνο το τέλος της κατοχής, αλλά έφερε και πολιτική αστάθεια, καθώς το κενό εξουσίας που δημιούργησε η αποχώρηση των Γερμανών, σε συνδυασμό με την άφιξη των βρετανικών δυνάμεων και της κυβέρνησης Παπανδρέου, οδήγησε σε αυξανόμενες πολιτικές εντάσεις. Ο ΕΛΑΣ, που είχε τον έλεγχο σε πολλές περιοχές, προσπαθούσε να διατηρήσει την τάξη, ωστόσο οι πολιτικές φιλοδοξίες των παρατάξεων εκτείνονταν και οδήγησαν στα Δεκεμβριανά και τελικά στον Εμφύλιο Πόλεμο.
Στην πρώτη ημέρα της απελευθέρωσης, ο Γερμανός στρατηγός Χέλμουτ Φέλμι, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Άγγελο Γεωργάτο, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Αμέσως μετά την αποχώρησή τους, οι πολίτες προχώρησαν σε πορεία διαμαρτυρίας και ποδοπάτησαν το στεφάνι, εκφράζοντας την οργή τους για τα χρόνια ταπείνωσης που είχαν υποστεί. Οι τελευταίοι μήνες της κατοχής χαρακτηρίστηκαν από σφοδρές συγκρούσεις και αντίποινα, με περιοχές όπως η Καισαριανή να υφίστανται σφοδρές μάχες, καθώς οι πολίτες προετοιμάζονταν για την ελευθερία τους.
Η ημέρα της απελευθέρωσης γιορτάστηκε έντονα, καθώς η γαλανόλευκη σηκώθηκε στην Ακρόπολη, σημειώνοντας την ολοκλήρωση της προσμονής για 1.264 ημέρες σκλαβιάς. Η επιστροφή της ελευθερίας προμήνυε χαρές, αλλά και μεγάλες προκλήσεις, καθώς οι συγκρούσεις και η πολιτική αναταραχή που θα ακολουθούσαν θα καθόριζαν την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια.
Πηγή: newsbeast.gr