Απάτες με Συνταγογραφήσεις Φαρμάκων Στην Έρευνα Από τον ΕΟΠΥΥ


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αρχών για τις απάτες που σχετίζονται με τις συνταγογραφήσεις ακριβών φαρμάκων και ιατρικών ειδών κατά του ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ έχει ενισχυθεί με δύο επιπλέον εργαλεία προκειμένου να αντιμετωπίσει τέτοιες περιπτώσεις. Σύμφωνα με τον γγ του Υπουργείου Υγείας, Άρη Αγγελή, οποιαδήποτε συνταγή για να εκδοθεί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί από τους αρμόδιους ελεγκτές και να υπάρχει τεκμηριωμένη αίτηση. Διαφορετικά, η συνταγή «κόβεται» πριν την έκδοσή της. Επιπρόσθετα, η 22η δικλείδα ασφαλείας αφορά την εκτέλεση των συνταγών μέσω της χρήσης One Time Password. Ένα μήνυμα θα αποστέλλεται στον ασθενή προτού παραλάβει τη συνταγή ή το προϊόν.

Η Τζωρτζίνα, μία από τις πολλές θύματα της απάτης, περιέγραψε την εμπειρία της, αναφέροντας ότι για την ίδια, ασθενή με σκλήρυνση κατά πλάκας, εικάζεται ότι καταχωρήθηκαν στο ΑΜΚΑ της 13.000 ευρώ για ένα αναπηρικό αμαξίδιο, το οποίο δεν χρειαζόταν. «2.132 ευρώ περίπου για ηλεκτρονικό ποδήλατο για τετραπληγία. Δεν έχω τετραπληγία. 3.500 ευρώ για ηλεκτρονικό ενισχυμένο αναπηρικό αμαξίδιο, 2.350 ευρώ για ορθοστάτη. Στέκομαι, δεν χρειάζομαι κανέναν ορθοστάτη», δήλωσε η Τζωρτζίνα μιλώντας στην ΕΡΤ.

Οι αρχές διεξάγουν έρευνες εστιάζοντας σε δύο εταιρείες και τρεις γιατρούς που φέρονται να παρουσιάζονται ως εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις απάτης με εικονικές συνταγογραφήσεις ιατρικών προϊόντων μέσω του ΕΟΠΥΥ.

Πηγή: newsbeast.gr