Απαγόρευση του χτυπήματος της καμπάνας σε ώρες κοινής ησυχίας στην εκκλησία της Σύρου


Απαγορεύτηκε ο χτύπος της καμπάνας σε ώρες κοινής ησυχίας σε εκκλησία της Σύρου με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου. Κατοίκοι του νησιού είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, καθώς η καμπάνα της εκκλησίας χτυπούσε καθημερινά σε ακατάλληλες ώρες, προκαλώντας αναστάτωση.

Το Δικαστήριο επέτρεψε τη λειτουργία της καμπάνας για θρησκευτικούς σκοπούς, ωστόσο, καθόρισε ότι δεν επιτρέπεται ο χτύπος της ούτε για λατρευτικούς λόγους κατά τις ώρες κοινής ησυχίας. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ελληνικό Δικαστήριο εκδίδει μια τέτοια απόφαση, που επεκτείνει την απαγόρευση πέρα από τις μέρες απαγόρευσης θανάτου.

Πιο συγκεκριμένα, ο ιερός ναός θα αντιμετωπίσει χρηματική ποινή 200 ευρώ για κάθε παράνομο χτύπημα της καμπάνας. Στις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές, η καμπάνα μπορεί να χτυπά και σε ώρες κοινής ησυχίας. Οι γιορτές αυτές περιλαμβάνουν την Περιτομή, τα Θεοφάνεια, την Ανάσταση, τα Χριστούγεννα και άλλες σημαντικές θρησκευτικές εκδηλώσεις.

Η απόφαση ισχυρίζεται ότι η συχνή χρήση της καμπάνας για να χτυπάει ως ρολόι κυριολεκτικά το βράδυ και την ημέρα, υπονομεύει τη σωματική και ψυχική υγεία των κατοίκων. Μάλιστα, οι καταθέσεις των μαρτύρων υπογραμμίζουν ότι ο ήχος της καμπάνας είναι επιβλητικός και δεν είναι υποχρεωμένοι να τον ανέχονται.

Η απόφαση αυτή θεωρείται σημαντική καθώς καταδεικνύει τη σύγκρουση των θρησκευτικών δικαιωμάτων με το δικαίωμα της οικιακής γαλήνης. Πρέπει να χρησιμεύσει ως πρότυπο για την κανονιστική ρύθμιση της καμπάνας σε όλες τις εκκλησίες της χώρας.

Επιπλέον, έχει ασκηθεί και αγωγή αποζημίωσης, επί της οποίας θα αποφανθεί το Πολυμελές Πρωτοδικείο Σύρου το επόμενο έτος.

Πηγή: newsbeast.gr