Απαγόρευση Μετακίνησης Αιγοπροβάτων σε Όλη την Χώρα λόγω Ευλογιάς


Απαγορεύεται η μετακίνηση αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή σε ολόκληρη τη χώρα για δέκα ημέρες, εξαιτίας κρουσμάτων ευλογιάς των προβάτων που εντοπίστηκαν σε Μαγνησία και Κόρινθο. Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, και άλλων αρμόδιων φορέων.

«Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σοβαρή επιδημιολογική απειλή, καθώς έχει καταγραφεί έξαρση της ευλογιάς των προβάτων. Ειδικότερα, η ευλογιά είναι εξαιρετικά μεταδοτική στα ζώα, αλλά δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο», τόνισε ο κ. Τσιάρας κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του. Επιπλέον, επεσήμανε την αναγκαιότητα των μέτρων για να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου.

Η κτηνοτροφική μονάδα στις πληγείσες περιοχές έχει ήδη ενεργοποιήσει όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα της Ε.Ε. Οι κτηνίατροι διενεργούν ελέγχους σε προστατευτικές και επιτηρούμενες ζώνες, ενώ οι κτηνοτρόφοι και οι επαγγελματίες της περιοχής έχουν ενημερωθεί σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, 104 εστίες της νόσου έχουν ταυτοποιηθεί έως τώρα, με τις 81 να εντοπίζονται στον Έβρο και οι υπόλοιπες σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία. Στο πλαίσιο των κανόνων της Ε.Ε., έχουν θανατωθεί 17.500 πρόβατα μέχρι σήμερα, με στόχο την εκρίζωση της νόσου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο υπουργός αποφάσισε να αναβάλει το προγραμματισμένο ταξίδι του στο Μαρόκο λόγω της κατάστασης. Πηγή: newsbeast.gr