Αντιπυρική περίοδος και στρατηγικές πρόληψης από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης


Σε συνέντευξη του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, στην εφημερίδα «Η Βραδυνή της Κυριακής», αναδείχθηκαν σοβαρά θέματα σχετικά με την αντιπυρική περίοδο και τις πρόσφατες πυρκαγιές, όπως η μεγάλη φωτιά στην Αττική και το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ. Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι λόγω της κλιματικής κρίσης, η αντιπυρική περίοδος επεκτείνεται και δεν υπάρχει πια “απόσταση” από αυτήν. Αναφέρθηκε επίσης στα σφοδρά πυρομετεωρολογικά φαινόμενα της φετινής χρονιάς, που χαρακτηρίζονται από τις χειρότερες συνθήκες των τελευταίων 40 ετών, όπως προκύπτει από τα δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Φέτος, το Πυροσβεστικό Σώμα αντιμετώπισε πάνω από 4.500 φωτιές, με περισσότερες από 200 από αυτές να έχουν δείκτη επικινδυνότητας 4 ή 5. Πολλές από αυτές οι φωτιές ξέσπασαν κοντά σε οικισμούς, με τον υπουργό να δηλώνει ότι αν δεν είχαν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, θα είχαν οδηγήσει σε σοβαρές απώλειες περιουσιών και ανθρώπινων ζωών.

Σχετικά με την πυρκαγιά στον Βαρνάβα, ο υπουργός σημείωσε ότι η κατάσταση ήταν δραματική από την αρχή, με πολλούς κατοίκους να κινδυνεύουν. Επίσης, ανέφερε ότι φέτος έχουν γίνει 396 συλλήψεις για εμπρησμούς και έχουν επιβληθεί 1.030 πρόστιμα στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Για το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, με προϋπολογισμό 2,1 δισ. ευρώ, ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι έχει προχωρήσει σε δημοπρατήσεις του μεγαλύτερου μέρους του και οι παραλαβές των σχετικών έργων θα ξεκινήσουν το 2025 και θα ολοκληρωθούν το 2030. Ανέφερε μάλιστα ότι οι προσλήψεις, που προγραμματίζονται για το 2025, θα ενισχύσουν τις προσπάθειες του Πυροσβεστικού Σώματος, εστιάζοντας στις ανάγκες των δασοκομάντος.

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε στη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας τη σημασία της ελεύθερης ψήφου των βουλευτών, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, ώστε να διατηρείται το κύρος του θεσμού.

Πηγή: newsbeast.gr