Αντιπαραθέσεις στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ: Επίθεση κατά καθηγήτριας με πολιτικά κίνητρα


Αναρχικοί έκαναν παρέμβαση στο τμήμα Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, πετώντας τρικάκια και γράφοντας συνθήματα κατά της προεδρού, Βάνας Νικολαΐδου-Κυριανίδου. Η καθηγήτρια ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα την εμπειρία της, τονίζοντας ότι οι επιθέσεις αυτές προήλθαν επειδή εναντιώθηκε σε θέσεις συνδικαλιστών φοιτητών που φέρουν στοιχεία αντισημιτισμού και υπεράσπιστηκε τον νόμο κατά των αιώνιων φοιτητών.

«Στη Σύγκλητο σήμερα εναντίωθηκα σε θέσεις των συνδικαλιστών φοιτητών που παρουσίαζαν έντονα στοιχεία αντισημιτισμού…» γράφει χαρακτηριστικά η κ. Νικολαΐδου. Στην ανάρτησή της, εκφράζει ευγνωμοσύνη για τη συμπαράσταση που δέχθηκε, ενώ παρέθεσε και το πλήρες κείμενο που κατηγορούσε εκείνη. «Απολαύστε τη φασιστική επιδίωξη δολοφονίας χαρακτήρα, την ανενδοίαστη κατασυκοφάντηση και την άνευ όρων χρήση του ψεύδους» σημειώνει.

Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ περιγράφεται ως ευρύτερα γνωστή για τις δεξιές και αυταρχικές τις απόψεις, με κατηγορίες ότι έχει υποστηρίξει ακραίες πολιτικές και έχει στοχοποιήσει φοιτητικές ομάδες. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται σε προηγούμενες δηλώσεις της όπου έδωσε οδηγίες για τη βίαιη καταστολή καταλήψεων στα πανεπιστήμια.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι η Νικολαΐδου έχει εκφράσει απόψεις υπέρ της παρουσίας αστυνομικών στα πανεπιστήμια, προφανώς για να προκαλέσουν φόβο και καταστολή ανάμεσα σε φοιτητές. Το άρθρο αναλύει τις θέσεις της και πώς αυτές αντικατοπτρίζουν ένα γενικευμένο κλίμα καταπίεσης και αυταρχισμού.

Η κ. Νικολαΐδου έχει επίσης επικρίνει την παλαιστινιακή αντίσταση, με στήριξη στα επιθέσεις του Ισραήλ, κάτι που ενισχύει τις κατηγορίες περί αποδοχής ενός λαϊκιστικού και εθνοκεντρικού τρόπου σκέψης. Παράλληλα, αναφέρεται σε αντιφάσεις που παρουσιάζει στη δημοσιότητα, με την εναντίωση της στους φοιτητικούς αγώνες και την χρήση των επικριτικών θέσεων για να αποκτήσει πολιτική νομιμοποίηση.

Η δημοσιότητα γύρω από την κ. Νικολαΐδου είναι αποτέλεσμα των προκλητικών και ακραίων εμφανίσεών της, οι οποίες γίνονται αντικείμενο σφοδρής κριτικής από διάφορους κύκλους. Το άρθρο καταλήγει με τη δήλωση ότι οι φωνές των αντιστάσεων και της αλληλεγγύης θα συνεχίσουν να ακούγονται, ανεξαρτήτως των προσπαθειών καταστολής.

Πηγή: newsbeast.gr