Ανησυχία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων για τη Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη στα Νοσοκομεία


Επιστολή απέστειλε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζοντας την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στην προϋπολογισθείσα δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία. Ο ΣΦΕΕ επισημαίνει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την πρόσβαση των ασθενών σε απαραίτητα νοσοκομειακά φάρμακα και καλεί για άμεση αναθεώρηση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού.

«Δέκα μήνες μετά το κλείσιμο του έτους 2023 και 16 μήνες μετά το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023, οι εταιρείες-μέλη μας έλαβαν τα σημειώματα για το νοσοκομειακό clawback, με τις υποχρεωτικές επιστροφές για τη μεγαλύτερη μερίδα της αγοράς να φτάνουν το 83%, ενώ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου αγγίζουν το 92%», αναφέρεται στην επιστολή. Παρά τις συνεχείς οχλήσεις του ΣΦΕΕ προς τα αρμόδια υπουργεία, το ζήτημα παραμένει ανείπωτο και η Πολιτεία δείχνει να αγνοεί τις προειδοποιήσεις και τις ανάγκες για διορθωτικές ενέργειες.

Ο ΣΦΕΕ τονίζει τη «πρωτοφανή» κατάσταση των επιστροφών στα νοσοκομειακά φάρμακα, η οποία αντικατοπτρίζει την αποτυχημένη πολιτική στον τομέα του φαρμάκου και την υποχρηματοδότηση του νοσοκομειακού φαρμακευτικού προϋπολογισμού. Επισημαίνει ότι ένας λανθασμένος κλειστός προϋπολογισμός μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο για τις φαρμακευτικές εταιρείες όσο και για τους ασθενείς.

Τέλος, ο ΣΦΕΕ προβάλλει το ερώτημα σχετικά με τη βιωσιμότητα των φαρμάκων που τιμολογούνται με τις δύο χαμηλότερες τιμές στην Ευρωζώνη, όταν το 83% των τιμολογημένων πωλήσεών τους επιστρέφεται. Ρωτάει αν η Πολιτεία θεωρεί ότι αυτά τα φάρμακα θα μπορέσουν να παραμείνουν διαθέσιμα στην ελληνική αγορά.

Πηγή: newsbeast.gr