Ανησυχία για την έξαρση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην ελληνική κτηνοτροφία


Στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», ο αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας μηρυκαστικών, Μανώλης Καλαϊτζάκης, αναφέρθηκε στην ανησυχητική έξαρση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων και τα σοβαρά προβλήματα που έχει προκαλέσει στην ελληνική κτηνοτροφία. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, διασφαλίζοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία.

Ο καθηγητής υπογράμμισε πως ένα άρρωστο ζώο δεν φτάνει ποτέ στο σφαγείο και κατά συνέπεια δεν μπορεί να φτάσει στον καταναλωτή. Η ευλογιά επηρεάζει αποκλειστικά τα αιγοπρόβατα και όχι τα βοοειδή. Αναφερόμενος στη διάρκεια της νόσησης, επεσήμανε ότι αυτή εξαρτάται από τη στελέχωση του ιού, προσθέτοντας ότι ο ιός μπορεί να επιβιώνει στο περιβάλλον για περισσότερους από έξι μήνες. Παρά το γεγονός ότι τα ζώα μπορεί να νοσήσουν για μικρότερο χρονικό διάστημα, η ύπαρξή του στο περιβάλλον είναι ανησυχητική.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε περίπτωση εντοπισμού κρουσμάτων, οι κρατικές αρχές έχουν αυστηρούς κανόνες που πρέπει να τηρηθούν. Σε κάθε εκτροφή όπου εντοπίζεται η νόσος, πρέπει να δημιουργούνται δύο ζώνες απομόνωσης και να πραγματοποιούνται έλεγχοι. Τα ζώα που νοσούν συστηματικά σφάζονται προκειμένου να εκριζωθεί η ασθένεια.

Αναφερόμενος σε περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως ο Έβρος και η Λέσβος, ο καθηγητής σημείωσε ότι λόγω της γειτνίασης με την Τουρκία, η νόσος εμφανίζεται κάθε χρόνο, καθώς στην Τουρκία τα ζώα εμβολιάζονται και η ευλογιά θεωρείται ενδημική. «Η οδηγία της ΕΕ είναι να μην υπάρχει η νόσος, αλλά η διαδικασία εμβολιασμού μπορεί να δημιουργήσει άλλα προβλήματα στις εξαγωγές», υπογράμμισε.

Τέλος, αναφορικά με τους τρόπους μετάδοσης, ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες, όπως τα έντομα, οι τροφές και οι τροχοί των αυτοκινήτων. Σκοπός πρέπει να είναι οι ψεκασμοί σε σημεία διόδου των ζώων, ειδικά στην πρόσφατη κατάσταση που επικρατούν μέτρα απαγόρευσης μετακίνησης. Επίσης, τόνισε την ανάγκη για ενισχυμένο έλεγχο των κρατικών υπηρεσιών στην περιοχή του Έβρου, δεδομένης της συχνότητας των κρουσμάτων τα τελευταία 20 χρόνια.

Πηγή: newsbeast.gr