Αναλύσεις και Προβλέψεις για τη Συγκρουσιακή Κατάσταση στην Εγγύς Ανατολή


Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Ιωάννης Μπαλτζώης, αναφέρθηκε στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι έχει προχωρήσει περίπου 10 χιλιόμετρα εντός του Λιβάνου, καταστρέφοντας σήραγγες και οπλικά συστήματα της Χεζμπολάχ. Η Χεζμπολάχ συνεχίζει τις επιθέσεις της από τα βόρεια σύνορα του Λιβάνου, παρόλο που η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω των ισραηλινών επιθέσεων.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, εστίασε στη χρηματοδότηση της Χεζμπολάχ και τονίζει ότι δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το Ιράν, καθώς τα έσοδά της προέρχονται κατά 50% από το λαθρεμπόριο και τις παράνομες δραστηριότητες. Ο συνδυασμός αυτών των πηγών καθιστά τη Χεζμπολάχ λιγότερο ευάλωτη στα ισραηλινά πλήγματα.

Σχολιάζοντας το νέο ισχυρό πύραυλο Golden Horizon, επισήμανε ότι αυτός μπορεί να διεισδύσει σε βάθος 150 μέτρων, στοχεύοντας να καταστρέψει τούνελ της Χαμάς, αλλά για κάτι τέτοιο απαιτείται μεγάλη στρατιωτική δύναμη, ίσως ακόμα και πυρηνική κεφαλή.

Αναφέρθηκε επίσης στις διπλωματικές εντάσεις γύρω από τη Γαλλία, επισημαίνοντας ότι η διαφοροποιημένη στάση του προεδρίου μπορεί να σχετίζεται με την επιθυμία του Μακρόν να επανακάμψει στην πολιτική σκηνή, καθώς και με τις πιέσεις από τον μουσουλμανικό πληθυσμό της χώρας, που τάσσεται υπέρ των Παλαιστινίων.

Σχετικά με τις πληροφορίες που διαρρέουν για επιθέσεις στο Ιράν, εξέφρασε την καχυποψία του σχετικά με τις προθέσεις των Ισραηλινών, σημειώνοντας ότι είναι σπάνιο να αποκαλύπτουν τα σχέδιά τους.

Τέλος, εκτίμησε ότι οι Ισραηλινοί είναι κοντά στην ολοκλήρωση των στρατιωτικών τους στόχων στη Γάζα.

Πηγή: newsbeast.gr