Ανάκληση αποξηραμένης κανέλας λόγω μη εγκεκριμένου προσθέτου από τον ΕΦΕΤ


Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) αποφάσισε την ανάκληση αποξηραμένης κανέλας από την αγορά. Μετά από ενημέρωση μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), διαπιστώθηκε ότι στην ελληνική αγορά κυκλοφορεί αποξηραμένος φλοιός κανέλας προέλευσης Βιετνάμ, ο οποίος περιέχει μη εγκεκριμένο πρόσθετο, το διοξείδιο του θείου (Ε220). Το συγκεκριμένο πρόσθετο ανιχνεύθηκε σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από 10mg/kg, χωρίς να αναφέρεται στην επισήμανση του προϊόντος.

Οι προειδοποιήσεις που συνοδεύουν το διοξείδιο του θείου είναι σημαντικές, καθώς οι θειώδεις ενώσεις σε αυτές τις συγκεντρώσεις μπορεί να είναι αλλεργιογόνες και να επηρεάσουν ευαίσθητους καταναλωτές. Για το συγκεκριμένο προϊόν, που φέρει την εμπορική ονομασία «Σκλαβενίτης» και πωλείται σε συσκευασία των 50g, ο αριθμός παρτίδας είναι Lot 2405300840 και η ημερομηνία ανάλωσης προτιμάται πριν από 28/05/2026.

Η εταιρεία Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ έχει ήδη προχωρήσει στην απόσυρση του προϊόντος από την αγορά, ενώ πραγματοποιούνται έλεγχοι σχετικά με την υπόθεση. Ο ΕΦΕΤ προτρέπει τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το προϊόν και είναι αλλεργικοί στα θειώδη να μην το χρησιμοποιήσουν.

Πηγή: newsbeast.gr