Ανακάλυψη σημαντικής πρωτοβυζαντινής βασιλικής στην περιοχή Ωρεών Εύβοιας


Το καλοκαίρι του 2024, κατά την εκτέλεση του έργου «Ολοκλήρωση δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων και εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων ευρύτερης περιοχής Ιστιαίας, Β΄ φάση» στον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού ΠΕ Εύβοιας, ανακαλύφθηκαν εντός του οικισμού των Ωρεών κοντά στο Κάστρο θεμέλια τοιχίων που σχημάτιζαν αψίδα. Η ανασκαφή revealed τμήμα μιας πρωτοβυζαντινής βασιλικής, του δαπέδου της οποίας αντικρίσαμε στρωμένο με πλίνθους.

Οι τοίχοι της βασιλικής κατασκευάζονται από αδρούς και ημίεργους λίθους, κεράμους και πηλό, ενώ εξωτερικά διαθέτουν λεπτό στρώμα επιχρίσματος. Παρατηρούμε δύο ογκώδεις πεσσοί στα σημεία όπου σχηματίζεται το τόξο της αψίδας, με δύο αναβαθμούς να ξεκινούν από τις εσωτερικές τους πλευρές. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης δύο σιδερένιοι σταυροί και μία χάλκινη στεφάνη πολυκάνδηλου που βρέθηκαν στην επίχωση.

Η χρονολόγηση της βασιλικής, σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, τοποθετείται στον 6ο αιώνα, μια περίοδο κατά την οποία η επισκοπή Ωρεού υπαγόταν στην μητρόπολη Κορίνθου. Το εύρημα αυτό είναι σημαντικό, καθώς προσθέτει γνώσεις σχετικά με την ιστορία της περιοχής κατά τον 5ο και 6ο αιώνα, σε μια εποχή που είχαν εντοπιστεί μόνο μερικά εκκλησιαστικά γλυπτά. Η βασιλική φαίνεται να είναι «εγγεγραμμένη» σε ένα προγενέστερο δημόσιο κτίριο, πιθανώς μία ακόμα παλαιότερη βασιλική, και απαιτούνται μελλοντικές ανασκαφές για να κατανοηθεί καλύτερα η σχέση της με το ευρύτερο κτίσμα καθώς και τον περιβάλλοντα χώρο.

Πηγή: newsbeast.gr