Αναγκαίος ο Αντιγριπικός Εμβολιασμός για την Προστασία από τη Γρίπη αυτή την Χειμερινή Περίοδο


Αυτή τη χρονιά ξεκινά η περίοδος του αντιγριπικού εμβολιασμού και το υπουργείο Υγείας καλεί τους πολίτες να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους, ακολουθώντας τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. Η γρίπη συνήθως επικρατεί από Οκτώβριο έως Μάρτιο, οπότε είναι κρίσιμο να εμβολιαστούν εγκαίρως για να αποφευχθούν οι επιπλοκές της νόσου.

Ο υπουργείο Υγείας υπογραμμίζει ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός αποτελεί την πιο αποτελεσματική προστασία από τη γρίπη, καθώς μειώνει τις σοβαρές επιπλοκές και συμβάλλει στη μείωση της εξάπλωσης του ιού. Προτείνεται να πραγματοποιείται από τα μέσα Οκτωβρίου έως το τέλος Νοεμβρίου, σύμφωνα με τη συνηθισμένη έναρξη της εποχικής έξαρσης της γρίπης στη χώρα.

Και φέτος, η χώρα έχει στη διάθεσή της τα νέα ανοσοενισχυμένα εμβόλια κατά της γρίπης, τα οποία χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή και προτείνονται για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Όλα τα συμβατικά εμβόλια είναι διαθέσιμα και για χορήγηση χωρίς ιατρική συνταγή, και μπορεί κανείς να τα βρει και στα φαρμακεία.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, κατά την περίοδο γρίπης 2023-2024, καταγράφηκαν 149 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα σε νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ, σε σύγκριση με 68 πέρυσι, και 71 θάνατοι αντί 26. Η πλειονότητα των ασθενών αυτών δεν είχαν εμβολιαστεί, αν και ανήκαν σε ομάδες ανθρωπίνου κινδύνου.

Αναφορικά με τους τύπους γρίπης που κυκλοφορούν, συνδυάζονται οι τύποι Α και Β με μία προτίμηση στον υπότυπο Α(H1)pdm09. Κατά την τρέχουσα περίοδο, η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου θα περιλαμβάνει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, ακολουθώντας τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Φέτος, αναμένονται διαθέσιμα αντι γριπικά εμβόλια, όπως το τετραδύναμο αδρανοποιημένο εμβόλιο με ανοσοενισχυτικό, το εμβόλιο υψηλής δόσης και το συμβατικό εμβόλιο που παρασκευάζεται σε κυτταροκαλλιέργειες. Τα ενισχυμένα εμβόλια QIV-HD και aQIV συστήνονται για την πρόληψη εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης και νοσηλειών σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, διαθέτοντας ικανοποιητικό προφίλ ασφάλειας.

Πηγή: newsbeast.gr