Αλλαγές στη διαδικασία προσλήψεων στο Δημόσιο για ταχύτερη κάλυψη θέσεων και αντιμετώπιση υποστελέχωσης


Η διαδικασία πρόσληψης στο Δημόσιο παρουσίασε σημαντικές αλλαγές, που στοχεύουν στην ταχύτερη στελέχωση τμημάτων που εδώ και καιρό είναι υποστελεχωμένα. Το υπουργείο προχώρησε σε αυτές τις ρυθμίσεις για να επιλύσει το χρόνιο πρόβλημα των καθυστερήσεων στην κάλυψη θέσεων από τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής ήταν οι δημόσιες υπηρεσίες να παραμένουν χωρίς επαρκές προσωπικό και οι επιτυχόντες να παραμένουν αδιόριστοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ένας από τους κύριους στόχους είναι να μειωθεί ο χρόνος από την έγκριση του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων έως την ανάληψη καθηκόντων από τους νεοπροσλαμβανόμενους. Υλοποιείται, λοιπόν, η σύντμηση των προθεσμιών σε διάφορα στάδια της διαδικασίας, με το επιδιωκόμενο διάστημα να περιορίζεται από 2-3 χρόνια σε 8 έως 12 μήνες.

Ενιαία διαδικασία αναμένεται να επιταχυνθεί με την πρόσληψη ατόμων από τον πρώτο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τα έτη 2022 έως 2025. Οι θέσεις θα καλυφθούν σύμφωνα με τη βαθμολογία τους καθώς και τις προσαυξήσεις βάσει τυπικών προσόντων και εντοπιότητας. Παράλληλα, δίνεται προτεραιότητα στη στελέχωση ορεινών και νησιωτικών δήμων με αύξηση μοριοδότησης για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής.

Επιπλέον, εισάγονται νέα κριτήρια για την εκτίμηση των υποψηφίων που ισοβαθμούν, καθορίζοντας τη σειρά τους μέσω τυχαίων αριθμών που θα κληρώνονται ηλεκτρονικά. Σκοπός είναι η αποφυγή δημόσιων κληρώσεων που απαιτούν περισσότερο χρόνο. Παράλληλα, εισάγεται αντικίνητρο για τους υποψηφίους που δεν αποδέχονται τον διορισμό τους ή παραιτούνται αμέσως, με συνέπεια να στερούν τη δυνατότητα συμμετοχής τους σε νέες διαδικασίες πρόσληψης για τρία χρόνια.

Αλλαγές πραγματοποιούνται και στην υποβολή δικαιολογητικών, καθώς οι προθεσμίες θα μειωθούν, ενώ η ευθύνη άντλησης δικαιολογητικών από το μητρώο υποψηφίων θα ανήκει στους ίδιους τους υποψηφίους. Για τη διευκόλυνση της διαδικασίας, τα δικαιολογητικά που έχουν ήδη καταχωρηθεί δεν θα ελέγχονται ξανά. Σημαντική είναι και η εφαρμογή ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων συγκεκριμένα για προσωπικό ορισμένου χρόνου, που θα διασφαλίσει αποτελεσματικότητα και ταχύτητα στη διαδικασία.

Τέλος, στη διαδικασία πρόσληψης ειδικού επιστημονικού προσωπικού, θα ισχύει υποχρεωτική μαγνητοφώνηση των συνεντεύξεων, με σκοπό τη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την καταγραφή πρακτικών.

Πηγή: newsbeast.gr