Αλλαγές στη διαδικασία έκδοσης Δελτίων Ταυτότητας για ταχύτερη εξυπηρέτηση πολιτών


Για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εφάρμοσε σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία έκδοσης Δελτίων Ταυτότητας. Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, οι πολίτες έχουν πλέον την ευχέρεια να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση νέας ταυτότητας στις κατάλληλες Υπηρεσίες Ασφάλειας, ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας τους.

Οι Υπηρεσίες Ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των Τμημάτων Ασφαλείας στις περιοχές της Αττικής και Θεσσαλονίκης, καθώς και σ’ άλλες περιοχές της χώρας, θα είναι σε θέση να εξυπηρετούν όλους τους πολίτες. Σε περιοχές χωρίς τέτοιες Υπηρεσίες, τα Δελτία Ταυτότητας θα εκδίδονται από το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα. Η νέα ρύθμιση αποσκοπεί στην ευελιξία και την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας.

Η διαδικασία για τη ρύθμιση των ραντεβού έχει γίνει πιο απλή και γρήγορη. Οι πολίτες μπορούν να προγραμματίζουν ψηφιακά ραντεβού μέσω της πλατφόρμας id.gov.gr, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet. Η πλατφόρμα αυτή εξασφαλίζει τη διαχείριση της ροής των ραντεβού, διατηρώντας κατάλληλη χρονική διάρκεια μεταξύ κάθε ραντεβού. Οι ενδιαφερόμενοι επιλέγουν την αρμόδια Αρχή Έκδοσης και την προτιμώμενη ημέρα και ώρα από τη λίστα διαθεσιμότητας.

Με αυτή την προσέγγιση, επιτυγχάνονται πολλαπλά οφέλη: ευελιξία στην επιλογή της Αρχής Έκδοσης, εξοικονόμηση χρόνου με την ταχύτερη διαδικασία, καθώς και μείωση της γραφειοκρατίας. Επιπλέον, οι πολίτες δεν χρειάζεται πια να εντοπίζουν την τοπική αρμόδια αρχή, καθώς οποιαδήποτε κατάλληλη υπηρεσία μπορεί να διεκπεραιώσει το αίτημα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πολίτες μπορούν να προγραμματίσουν ραντεβού και για τα ανήλικα τέκνα τους, ηλικίας άνω των 12 ετών. Με την ολοκλήρωση της υποβολής του αιτήματος, οι χρήστες λαμβάνουν email με τις λεπτομέρειες του ραντεβού και στοιχεία επικοινωνίας της Αρχής Έκδοσης. Επίσης, η διαδικασία περιλαμβάνει υπενθυμίσεις πριν την έναρξη του ραντεβού.

Τέλος, οι πολίτες που έχουν χάσει ή τους έχει κλαπεί η ταυτότητα τους πρέπει να επικοινωνήσουν με την Αρχή Έκδοσης ώστε να προγραμματίσουν νέο ραντεβού, ενώ μπορούν να αναδείξουν και την ανάγκη για ραντεβού μέσω Κ.Ε.Π. όταν αυτό απαιτείται.

Πηγή: newsbeast.gr