Τα περιστατικά βίας που διαπράττονται από ανηλίκους προσελκύουν ολοένα μεγαλύτερη προσοχή. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, το φαινόμενο φαίνεται να έχει αυξηθεί, προκαλώντας ανησυχία στους δασκάλους και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ζέττα Μακρή, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η συχνότητα και η ένταση των φαινομένων της ενδοσχολικής βίας μας προβληματίζουν πολύ και απαιτούν από εμάς δραστικά μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους στο σχολικό περιβάλλον».
«Στοχεύουμε σε ασφαλή σχολεία για όλους και θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας την ενδοσχολική βία ανησυχητική. Στο πλαίσιο των δράσεών του υπουργείου, αναφέρθηκε στην πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr για καταγγελίες από γονείς και μαθητές, στη διπλασία των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, όπως και στον θεσμό του συμβούλου σχολικής ζωής. Ανέφερε επίσης την αύξηση 152% του προϋπολογισμού για υποστηρικτικούς φορείς και τη συνεργασία με αρμόδιους φορείς για στοχευμένες παρεμβάσεις.
Πιο συγκεκριμένα, η πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr έχει ήδη λάβει 27 καταγγελίες από τις 1 έως τις 19 Σεπτεμβρίου, με 12 καταγγελίες από γονείς και 15 από μαθητές. Επιπλέον, το υπουργείο έχει προχωρήσει σε αυστηροποίηση της χρήσης κινητών τηλεφώνων στο σχολικό περιβάλλον, καθώς όπως τόνισε η κα. Μακρή, συνδέوμαι συχνά με εκδηλώσεις βίας και εκφοβισμού. «Η χρήση κινητών τηλεφώνων απαγορεύεται ρητά, με αυστηρές ποινές για τους μαθητές που παραβιάζουν αυτήν την απαγόρευση», είπε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ, Θεόδωρο Τσούχλο, τα μέτρα του υπουργείου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς η απαγόρευση της χρήσης κινητών μπορεί να περιορίσει την προβολή της βίας. Ωστόσο, εξέφρασε ανησυχίες ότι η βία μπορεί να βγει εκτός των σχολείων. «Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο υποστήριξης για μαθητές και εκπαιδευτικούς, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα της βίας», πρόσθεσε.
Η επίκουρη καθηγήτρια αναπτυξιακής ψυχοπαθολογίας του ΑΠΘ, κα. Κορίνα Χατζηνικολάου, επισήμανε την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου πλαισίου στήριξης της εκπαιδευτικής κοινότητας. «Η γενιά αυτή έχει μεγαλώσει μέσα στην κρίση και πλήττεται από διάφορα ψυχοκοινωνικά προβλήματα», ανέφερε. Η κα. Χατζηνικολάου τόνισε πως η στήριξη των εκπαιδευτικών καθώς και η βελτίωση των υποδομών είναι κρίσιμη για την αποτροπή της βίας στα σχολεία και την επίτευξη ενός ασφαλέστερου περιβάλλοντος για όλους.
Πηγή: newsbeast.gr