Αύξηση κρουσμάτων ιού Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα και προειδοποίηση για περαιτέρω διάδοση


Κατά την περίοδο από την αρχή του 2024 έως τις 25 Σεπτεμβρίου, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 192 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Από αυτά, 143 περιπτώσεις παρουσίασαν σοβαρές εκδηλώσεις που σχετίζονται με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, όπως εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα, ενώ 49 κρούσματα είχαν ήπια συμπτώματα ή δεν παρουσίασαν εκδηλώσεις. Συνολικά, 30 θάνατοι έχουν αναφερθεί σε ασθενείς άνω των 60 ετών, με τη διάμεση ηλικία των θανόντων να είναι τα 81 έτη.

Στην τελευταία εβδομάδα, ο ΕΟΔΥ αναγνώρισε 12 νέα εγχώρια κρούσματα και 3 θάνατους. Παράλληλα, καταγράφηκαν τέσσερα εισαγόμενα κρούσματα σε ασθενείς που είχαν ταξιδέψει σε άλλες χώρες (τρία στην Αλβανία και ένα στην Αυστρία), που δεν περιλαμβάνονται σε περαιτέρω ανάλυση.

Η μόλυνση από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχει εντοπιστεί σε 67 Δήμους και 29 Περιφερειακές Ενότητες σε ολόκληρη τη χώρα, μεταξύ των οποίων οι Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Καρδίτσας, Θεσσαλονίκης και άλλες. Ο ΕΟΔΥ αναμένει να διαγνωστούν επιπλέον κρούσματα στο μέλλον και τονίζει τη σημασία της έγκαιρης εφαρμογής ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και λήψης μέτρων ατομικής προστασίας.

Επιπλέον, κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου έχουν αναφερθεί σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γειτονικές χώρες το 2024, περιλαμβάνοντας Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία και άλλες.

Πηγή: newsbeast.gr