Αυξανόμενη Ανησυχία για την Ακρίβεια και Οι Επιπτώσεις στην Ελληνική Οικονομία


Η έρευνα της Metron Analysis, που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Αλέξης Τσίπρας, καταδεικνύει την ακρίβεια ως τη μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Αυτή η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως “εισαγόμενο” ζήτημα, αλλά ως πρόβλημα δομικού χαρακτήρα που εντείνει την αίσθηση της υλικής και ψυχολογικής επισφάλειας. Η ακρίβεια επηρεάζει ποικίλες πτυχές της οικονομικής ζωής, όπως τα βασικά αγαθά, την ενέργεια, τη στέγαση, την υγεία, την παιδεία και την αναψυχή.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η επιρροή της ακρίβειας εκτείνεται και στον χρόνο, με τις δαπάνες της καθημερινής ζωής και τις μηνιαίες υποχρεώσεις να επηρεάζουν την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών. Αυτή η παράμετρος επηρεάζει τις προσδοκίες των πολιτών και τις πολιτικές επιλογές που θα προτιμούσαν.

Σύμφωνα με μία άλλη έρευνα του ΚΕΠΕ, επίσης παρουσιασθείσα στην ίδια εκδήλωση, υπάρχει κίνδυνος να εξαπλωθεί μία κατάσταση όπου τα πιο φτωχά νοικοκυριά θα αντιμετωπίζουν έναν διαρκώς ψηλότερο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ). Παρόλο που η προσπάθεια περιορισμού του πληθωρισμού είναι απαραίτητη, δεν αρκεί για την επίλυση του ζητήματος της ακρίβειας. Μοναδική λύση είναι η αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών.

Πηγή: newsbeast.gr