Επίκαιρη εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την ίδρυση του πρώτου Πανεπιστημίου στην Ελλάδα


Το MEDITERRANEAN COLLEGE σε συνεργασία με τις Ανώτερες Σχολές ΑΛΦΑ διοργανώνει μια σημαντική Επετειακή Εκδήλωση στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, με αφορμή τα 200 χρόνια από την ίδρυση του πρώτου Πανεπιστημίου στη Νεότερη Ιστορία της Ελλάδας, το οποίο ήταν ιδιωτικό και ιδρύθηκε το 1824.

Η εκδήλωση προγραμματίζεται για την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου και θα ξεκινήσει στις 18:00 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί ομιλητές, όπως οι Καθηγητές Σοφοκλής Ξυνής, Σπύρος Βλιάμος, Μάρκος Μποναζούντας, Φώτης Παπαθανασίου και Ναπολέων Μαραβέγιας. Παράλληλα, θα παραστούν εξέχουσες προσωπικότητες από τους τομείς της πολιτικής και της εκπαίδευσης, καθώς και εκπρόσωποι Μ.Μ.Ε και φορέων.

Ένα από τα κύρια θέματα της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη της αξίας και της ιστορικής σημασίας της ιδιωτικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Ο Καθηγητής Σοφοκλής Ξυνής, πρωτεργάτης της εκδήλωσης, θα εστιάσει στον ρόλο που διαδραματίζουν οι ιδιωτικές εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες στην κοινωνία και την οικονομία.

Η εκδήλωση θα εξετάσει τη διαχρονική φύση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην εκπαίδευση, από την Ακαδημία του Πλάτωνα έως τα πρώτα ιδιωτικά πανεπιστήμια στον κόσμο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η «Ιόνιος Ακαδημία», το πρώτο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, καθώς και η «Πάντειος Σχολή Πολιτικών Επιστημών» και η «Σχολή Βιομηχανικών Σπουδών», που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα παρουσιαστεί και το νέο βιβλίο του Καθηγητή Σοφοκλή Ξυνή με τίτλο «ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ: Ο 50ετής αγώνας (1974-2024) του ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΞΥΝΗ». Μετά τις ομιλίες, θα υπάρχει η δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να υποβάλουν ερωτήσεις.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, υπό προϋποθέσεις κράτησης θέσης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση είτε διά ζώσης καλώντας στα τηλεφωνα 210-9640117 ή 210-8899600, είτε μέσω live streaming με συμπλήρωση της αντίστοιχης φόρμας.

Πηγή: newsbeast.gr