Σε νέες δηλώσεις προχώρησε ο αρχηγός των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Mohamed Farid, ο όποιος επισκέφτηκε πριν από δύο ημέρες τις δυνάμεις του αιγυπτιακού Στρατού στα σύνορα με την Λιβύη.

Όπως είπε ο Αιγύπτιος ανώτατος στρατιωτικός οι δυνάμεις της Αιγύπτου πραγματοποιούν τις τελευταίες προετοιμασίες για την επέμβαση στην Λιβύη.

διαφ.

Από την πλευρά του «Εθνικός Στρατός της Λιβύης» κορυφώνει τις προετοιμασίες του για την άμυνα της Σύρτης.

Λιβυκή σελίδα στο Facebook δημοσίευσε ότι ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) κατάφερε να αποκαταστήσει δύο συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-200 (SA-5). Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε ότι τα δύο σοβιετικά συστήματα αεράμυνας βρίσκονται πλέον σε λειτουργία, όπως επίσης ότι είναι σε άριστη κατάσταση και είναι πλέον παραταγμένα στη βάση αεροπορικής άμυνας νότια της πόλης Al-Abyar.

Κατά την εποχή του Καντάφι, το 1986, η Λιβύη αγόρασε τα συγκεκριμένα συστήματα αεράμυνας από την ΕΣΣΔ, εν μέσω των σοβαρών εντάσεων με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις τότε εξελίξεις, ένα από τα σοβιετικά S-200 τον Μάρτιο του 1986, εγκαταστάθηκε κατεπειγόντως στην περιοχή Αμπού Χαντί, νοτιοανατολικά της αεροπορικής βάσης Qardabiya.

Αργότερα τον ίδιο χρόνο, η Αεροπορία των ΗΠΑ με την επιχείρηση El Dorado Canyon χρησιμοποίησε κατευθυνόμενους πυραύλους ώστε να πλήξει τη βάση των S-200 στην πόλη της Σύρτης, με αποτέλεσμα να τους εξουδετερώσει.

Σύμφωνα με το Μedia Monitor (ΜΕΝΑ) έχει γίνει σχεδόν σίγουρο ότι η μάχη για την Σύρτη και την αεροπορική βάση αλ-Τζούφρα πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα. Όλα τα δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα σημάδια του επερχόμενου πολέμου είναι εδώ και οι στρατιωτικές επεμβάσεις είναι αναπόφευκτες.

διαφ.

Παράλληλα είναι αυταπόδεικτο πως η απόσυρση των τουρκικών πλοίων από το Αιγαίο και η αποκλιμάκωση στην περιοχή, συνδέεται άμεσα με την επιδείνωση στην Λιβυή.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν θεωρεί ως θέμα προτεραιότητας τη Λιβύη. Θέλει πρώτα να τελειώνει με την επίθεση στη Σύρτη (εάν τελειώσει βέβαια) και μετά να ασχοληθεί με το Αιγαίο.

Πηγή: europost.gr