Κοντά σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ βρίσκονται οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ που συναντώνται στις Βρυξέλλες για δεύτερη ημέρα.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε τη στήριξή της στην κατεύθυνση που λαμβάνουν οι διαπραγματεύσεις μετά τη νέα συμβιβαστική πρόταση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η νέα πρόταση του Σαρλ Μισέλ θα περιλαμβάνει επιχορηγήσεις ύψους 450 δισ. ευρώ (από 500 δισ. που ήταν η προηγούμενη πρόταση) και 300 δισ. ευρώ δάνεια, σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιστάσεις των πιο σκληρών κρατών μελών. Το σύνολο των κφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει στα 750 δισ. ευρώ.

Η νέα συμβιβαστική πρόταση του επικεφαλής του ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυξάνει τα rebates (ετήσιες εκπτώσεις προϋπολογισμού) κατά 100 εκατ. ευρώ που θα λάβουν χώρες όπως Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία ανά έτος, ενώ εισάγει και το «super emergency brake», δηλαδή έναν μηχανισμό που θα μπορούσε να επιτρέψει σε μια χώρα να εμποδίσει την εκταμίευση των χρημάτων εάν έχει αμφιβολίες σχετικά με το αν χρησιμοποιούνται σωστά. Ωστόσο το αίτημα πρέπει να γίνει εντός τριών ημερών από το κράτος–μέλος που ενίσταται και να τεθεί εν συνεχεία στο Ευρωπαικό Συμβούλιο ή το Ecofin) Αυτό το τελευταίο ουσιαστικά ικανοποιεί την απαίτηση της Ολλανδίας για την εφαρμογή ενός μηχανισμού που θα επιτρέπει στα κράτη – μέλη να φρενάρουν θεωρητικά την εκταμίευση των κεφαλαίων, κάτι που θα βοηθήσει τον Ολλανδό Ρούτε να το περάσει από το κοινοβούλιο του, ενώ από την άλλη το καθιστά αρκετά δύσχρηστο ώστε να μην απειλεί τη λειτουργία των εκταμιεύσεων. .

Η συμβιβαστική πρόταση επιδιώκει να σπάσει το αδιέξοδο μεταξύ των διαφόρων πλευρών και να τους βοηθήσει να καταλήξουν σε συμφωνία που θα σηματοδοτούσε ένα άνευ προηγουμένου βήμα προς την οικονομική ολοκλήρωση για την ΕΕ.

Νωρίτερα, διπλωματική πηγή έλεγε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η αναθεωρημένη πρόταση του Μισέλ δεν ικανοποιεί πλήρως τις τέσσερις χώρες που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις, δηλαδή την Ολλανδία, τη Σουηδία, την Αυστρία και τη Δανία, ούτε και τη Φινλανδία. Ωστόσο, Ολλανδός διπλωμάτης είπε ότι η πρόταση αυτή συνιστά «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά απομένουν ακόμη ανοιχτά πολλά θέματα και το αν θα υπάρξει συμφωνία θα εξαρτηθεί από τις επόμενες 24 ώρες.

Ο Μισέλ ξεκίνησε τη σημερινή μέρα συναντώντας τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, το Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Στο επίκεντρο των διαφωνιών βρέθηκαν το ύψος του προγράμματος, ο καταμερισμός του ανάμεσα σε επιχορηγήσεις και δάνεια και οι όροι για τη λήψη των χρημάτων με την Ολλανδία να προτείνει να μπορεί κάθε χώρα να απορρίπτει με βέτο, τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουν τα κράτη μέλη, τα οποία θα λάβουν την οικονομική στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης. Μια πρόταση που της έφερε σε ανοιχτή σύγκρουση με την Ιταλία, αλλά και με άλλους ηγέτες όπως τον Μπόικο Μπορίσοφ της Βουλγαρίας.

Και σήμερα ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, συνέχισε στο ίδιο τέμπο, καθώς μετά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις που κράτησαν 13 ώρες, είπε σήμερα στους δημοσιογράφους «Αυτό θα μας πάρει πιθανότατα χρόνο» , εννοώντας μια συμφωνία. Όπως ξεκαθάρισε πάντως, δεν θα δεχθεί συμφωνία με όποιο κόστος, κι αυτό παρά το γεγονός ότι η Ολλανδία φαίνεται όλο και πιο απομονωμένη. «Φοβάμαι ότι είμαστε μόνοι μας», ανέφερε σχετικά με την επιμονή του για το βέτο επί των μεταρρυθμίσεων. Πρόσθεσε δε ότι το κάνει για ολόκληρη την Ευρώπη, «γιατί είναι και προς όφελος της Ισπανίας και της Ιταλίας να βγουν δυνατές από αυτή την κρίση».

Πολλοί από τους 27 ηγέτες – φορώντας μάσκες στην πρώτη τους ζωντανή συνάντηση από τον Φεβρουάριο – πρόβαλαν τις δικές τους απαιτήσεις σε μια περίπλοκη διαπραγμάτευση που εμπλέκει διαφορετικές προτεραιότητες.

Ωστόσο, η θέση της Ολλανδίας ήρθε να υπογραμμίσει τις βαθιές διαφορές, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά για πρώτη φορά την εντολή να δανειστεί δισεκατομμύρια ευρώ από τις κεφαλαιαγορές. Οι συντηρητικές χώρες υπό την ηγεσία των Κάτω Χωρών υποστηρίζουν ότι κάθε νέο χρέος πρέπει να ελέγχεται αυστηρά.

Επίσης, πρέπει να επιλυθεί το ακριβές μέγεθος του ΠΔΠ για το διάστημα 2021-27, ύψους περί το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ, αλλά και το για πόσο διάστημα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα ως μοχλός για μεταρρυθμίσεις.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν απείλησε να ασκήσει βέτο σε ολόκληρο το σχέδιο για τον μηχανισμό που θα παγώνει τις επιχορηγήσεις σε χώρες που δεν ανταποκρίνονται στα δημοκρατικά πρότυπα.

Την ίδια ώρα, ελληνικές κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση. Η Αθήνα διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες τονίζουν ότι όλοι πρέπει να κάνουν ορισμένους μικρούς συμβιβασμούς. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτό δεν το αντιλαμβάνονται κάποιες χώρες.

Αμετακίνητος απέναντι στις απόψεις του για το Ταμείο Ανάκαμψης εμφανίστηκε κατά την πρώτη μέρα της Συνόδου ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τηρώντας με συνέπεια τις θέσεις που είχε συνομολογήσει στην κοινή επιστολή των 9 ηγετών της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας» και πρόσθεσε πως «δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση».

Επιπλέον, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο η Άγκυρα, ζητώντας για τους λόγους αυτούς να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ- Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Με την οικονομική και πολιτική σταθερότητα από την μια και την πραγματική οικονομία από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του στη Σύνοδο Κορυφής, απορρίπτοντας το σενάριο του επιμερισμού.

Αναλυτικά, οι θέσεις της Ελλάδας:

· Ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να είναι ακέραιο το πρόγραμμα καθώς και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων.
· Επιπροσθέτως, η ελληνική πλευρά τάσσεται κατά του επιμερισμού 70-30 , όπως η πλειονότητα των χωρών, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα.
· Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές η Αθήνα είναι υπέρ μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, ενώ τονίζει ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο.
· Αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο η ελληνική πλευρά ζητεί να δοθεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων.
Αν και φαίνεται ότι δεν υπάρχει περιθώριο απομάκρυνσης από την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Πηγή: europost.gr