Δραματική ήταν η χθεσινή νύχτα για όλα τα μεγάλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου Αττικής, που δέχονται ασθενείς με covid-19, καθώς τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μετέφεραν νοσούντες πολίτες, οι οποίοι αναζητούσαν αλλά δεν έβρισκαν κρεβάτια, ούτε στις Εντατικές, αλλά ούτε και στους απλούς θαλάμους νοσηλείας!

Μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με τα οποία συνομιλούσαν τις πρώτες πρωινές ώρες συνεργάτες του europost.gr, παρουσίαζαν με τα μελανότερα χρώματα τα όσα συνέβησαν στη διανυκτέρευση του Σαββάτου προς την Κυριακή, διατυπώνοντας το αγωνιώδες ερώτημα πως θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση τις επόμενες νύχτες, αν εξακολουθήσει να αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού στο Λεκανοπέδιο Αττικής, το οποίο ‘βράζει’ από την Βρετανική μετάλλαξη.

Αποφασισμένος ο Κικίλιας να επιστρατεύσει γιατρούς, που εμφανίζονται απρόθυμοι να βοηθήσουν σε αυτές τις οριακές στιγμές

«Ante portas» φαίνεται ότι βρίσκεται η ανακοίνωση της επιστράτευσης των γιατρών από την κυβέρνηση την ώρα που το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται ασφυκτικά από τον κορωνοϊό. Τη μέρα που σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ διασηλωνημένων, η τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τους ιατρικούς συλλόγους οδηγήθηκε σε «ναυάγιο».

Μάλιστα, από τους 200 γιατρούς που είχαν ζητηθεί από την πολιτεία προσφέρθηκαν μόνο 50! Έτσι, πλέον, θεωρείται ειλημμένη η απόφαση για επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, λόγω της έκτακτης κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία της χώρας και ιδίως της Αττικής.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των Ιατρικών Συλλόγων, που συμμετείχαν στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας η ανταπόκριση των συγκεκριμένων ειδικευμένων γιατρών είναι χαμηλή, λόγω κενών στη σχετική διαδικασία. Όπως αναφέρουν, δεν υπάρχουν συμβάσεις και συγκεκριμένα έγγραφα, που να αποσαφηνίζουν ρητά τις υποχρεώσεις των γιατρών και τις αρμοδιότητές τους μέσα στο ΕΣΥ, όπου καλούνται να υπηρετήσουν.
Πολλοί γιατροί διατυπώνουν σοβαρές επιφυλάξεις, διότι θεωρούν, πως μένουν ακάλυπτοι για τυχόν ιατρικά λάθη κατά τη διάρκεια της έκτακτης παροχής υπηρεσιών τους στο σύστημα δημόσιας υγείας. Κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη οι εκπρόσωποι των ιατρικών συλλόγων ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου υγείας να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα.

Υπενθυμίζεται ότι κυβέρνηση και ιατρικοί σύλλογοι δεν συμφώνησαν στην ενίσχυση του ΕΣΥ με ιδιώτες γιατρούς και πλέον σήμερα το απόγευμα θα υπάρχουν ανακοινώσεις αναφορικά με την επιστράτευση ιατρικού προσωπικού. Παράλληλα, τη Δευτέρα αναμένεται να δοθούν και τα φύλλα πορείας.

Το Σύστημα Υγείας ως γνωστόν έχει ανάγκη από Πνευμονολόγους, Παθολόγους και Αναισθησιολόγους. Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας και του ΙΣΑ 50 γιατροί που θα αποκομίσουν και τα χρηματικά οφέλη που προβλέπει το κάλεσμα.

Ωστόσο, κρίνεται απαραίτητο να βρεθούν άλλοι 150 γιατροί και μάλιστα άμεσα, αφού τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου δέχονται καθημερινά ισχυρές πιέσεις, τόσο λόγω των νέων εισαγωγών, όσο και λόγω απουσίας υγειονομικού προσωπικού που νοσεί από κορωνοϊό.

Οι γιατροί που θα λάβουν το ειδικό έγγραφο της επιστράτευσης θα πρέπει επίσης να είναι έμπειροι και σε καλή φυσική κατάσταση, για να μπορούν να ανταποκριθούν στον φόρτο εργασίας. Η κατάρτιση της τελικής λίστας και επίδοση των φύλλων επιστράτευσης αναμένεται να υλοποιηθεί εκτός απροόπτου από την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, το φύλλο της επιστράτευσης θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ιατρικούς συλλόγους που ανήκουν. Επί του εγγράφου θα αναφέρεται το νοσοκομείο που θα πρέπει να παρουσιαστούν καθώς η ώρα και ημερομηνία.

Το «φύλλο πορείας» πρέπει να παραληφθεί αυτοπροσώπως από τον γιατρό που επιστρατεύεται. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια.

Ωστόσο, ο νομοθέτης προβλέπει και περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να εξαιρεθεί της επιστράτευσης. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ο επιστρατευόμενος επικαλεστεί λόγους υγείας (σωματικής ή ψυχικής), πράγμα όμως που θα πρέπει να πιστοποιηθεί στη συνέχεια από αρμόδια υγειονομική επιτροπή. Τέλος, το έγγραφο της επιστράτευσης θα μπορούσε να καταστεί άκυρο εάν δεν αναφέρεται ο νόμος βάσει του οποίου επιστρατεύεται ο γιατρός ή αν έχει σταλεί σε λάθος ταχυδρομική διεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο Υγείας, δίνοντας χρόνο στους ιδιώτες γιατρούς δεν κάνει πράξη την προειδοποίηση της περασμένης Τετάρτης για 48ωρη προθεσμία εθελοντικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που έληξε την Παρασκευή. Αυτό πάντως που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι, σε περίπτωση επιστράτευσης οι ιδιώτες γιατροί δεν θα τύχουν χρηματικής αμοιβής, όπως οι συνάδελφοί τους που έχουν εκδηλώσει εθελοντικά το ενδιαφέρον τους.

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης ο οποίος είχε τηλεδιάσκεψη με 2.000 συναδέλφους του εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει μεταξύ άλλων, πως «στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση. Ενωμένο το ιατρικό σώμα θα δώσει τη μάχη ενάντια στην πανδημία».

Έκτακτη επίσκεψη Κικίλια στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς»

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, επισκέφθηκε εκτάκτως το βράδυ του Σαββάτου το νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς». το οποίο εφημερεύει, από τις οκτώ πρωί. Η επίσκεψη του υπουργού Υγείας στο Γενικό Κρατικό πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά το «ναυάγιο» της χθεσινής τηλεδιάσκεψης ανάμεσα στον ίδιο και τους Ιατρικούς Συλλόγους.

Η δήλωση Κικίλια μετά την επίσκεψή του στο «Γεννηματάς» 

«Σήμερα εφημερεύει το Νοσοκομείο «Γεννηματάς» και όπως βλέπετε είναι όλοι εδώ: Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας, Διοικητές, νοσηλευτές και γιατροί δίνουν μια τεράστια μάχη. Χθες, στην Αττική έγιναν 172 εισαγωγές περιστατικών COVID. Θα δούμε πώς θα βγει η σημερινή εφημερία. Θέλω να ευχαριστήσω όλους για τις συγκλονιστικές προσπάθειες τις οποίες κάνουν και να πω ότι στη μάχη αυτή δεν περισσεύει κανείς. Τους ευχαριστώ όλους: τους ιατρούς και νοσηλευτές του Ε.Σ.Υ., των στρατιωτικών νοσοκομείων και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων που είναι όλοι σε αυτή τη μάχη. Είναι πλέον ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που τους περιλαμβάνει όλους. Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω από όλα και απ’ όλους. Αυτή τη μάχη θα τη δίνουμε καθημερινά, θα είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, στις εφημερίες. Θέλω να την κερδίσουν γιατί το αξίζουν οι συμπολίτες μας, που έχουν προσπαθήσει πολύ για περισσότερο από έναν χρόνο. Τέλος, θέλω να πω ότι δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό, που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη».

Αγωνία των λοιμωξιολόγων για την πορεία του κορωνοϊού και την αντοχή του συστήματος υγείας.

Στο «κόκκινο», συνεχίζει να βρίσκεται η Αττική, καθώς εχθές καταγράφηκαν 1.237 κρούσματα κορωνοϊού. Πιο συγκεκριμένα το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 318 κρούσματα στον Κεντρικό τομέα, 196 εντοπίστηκαν στον Πειραιά, 186 στο Δυτικό τομέα, 156 στο Βόρειο τομέα, 160 στην Ανατολική Αττική. 89 καταγράφονται στη Δυτική Αττική και 117 στο Νότιο τομέα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr