Έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας και να δείξει στην πράξη ότι η επιλογή του Κιέβου να στραφεί προς την Ευρώπη είναι καλοδεχούμενη, απηύθυνε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μιλώντας στην έκτακτη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσία της προεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπή Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και τους πρεσβευτή της Ουκρανίας και Ουκρανών πολιτών, ο πρόεδρος Ζελένσκι, μίλησε με δραματικό τόνο για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του τις τελευταίες ημέρες, λόγω της ρωσικής εισβολής.

“Τις τελευταίες ημέρες δεν μπορώ χαιρετάω τον κόσμο. Δεν μπορώ να πω καλημέρα ή καλησπέρα, διότι κάθε μέρα μπορεί να είναι η τελευταία. Και για πολλούς συμπολίτες μου ήταν η τελευταία ημέρα. Για συμπολίτες μου που υποστηρίζουν την ελευθερία πληρώνοντας ένα μεγάλο τίμημα.Πολύ χαίρομαι που μπορέσαμε να ενώσουμε όλες τις χώρες της ΕΕ. Βεβαίως υπάρχει τίμημα. Η τραγωδία που συμβαίνει στη χώρα μας. Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον ίδιον, “σήμερα χάνονται ζωές για τις αξίες, τις αρχές και την ελευθερία. Οι πιο δυνατοί και αξιόλογοι άνθρωποι χάνονται. Συχνά λέμε ότι θα τα καταφέρουμε και θα νικήσουμε και χαίρομαι που πλέον το πράττουμε. Θα τα καταφέρουμε θα νικήσουμε έναντι όλων. Θα ήθελα να ακούσω και από εσάς ότι η επιλογή που κάναμε ως Ουκρανοί προς την Ευρώπη είναι καλοδεχούμενη. Σήμερα δυο πύραυλοι χτύπησαν το κέντρο του Χάρκοβο. Εκεί που ζουν τόσοι ρωσόφωνοι. Μια πόλη που έχει πάνω από 20 πανεπιστημιακά κτίρια. Ειναι η πόλη με τα περισσότερα πανεπιστήμια στη χώρα. Σημερα του πρωί, δύο πύραυλοι χτύπησαν την κεντρικη πλατεία με δεκάδες νεκρούς. Αυτό είναι το τίμημα της ελευθερίας για την οποία μαχόμαστε.
Κανείς δεν πρόκειται να σταματήσει την μάχη για την ελευθερία μας. Κάθε πλατεία, κάθε πόλης, θα ονομάζεται από σήμερα “Πλατεία Ελευθερίας”. Θέλουμε τα παιδιά μας να ζήσουν. Και ο πρόεδρος Πούτιν θα μας πει για μια απλή επιχείρηση που χτυπάει στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Ποια επιχείρηση εννοει; Σκοτώθηκαν μόνο σήμερα 16 παιδιά”, τόνισε ο πρόεδρος Ζελένσκι.

Λίγο νωρίτερα, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα υπογράμμισε ότι το μήνυμα προς τη νΕυρώπη είναι ξεκάθαρο και η ΕΕ θα εναντιωθεί και δεν θα στρέψει το βλέμμα της από όσους αγωνίζονται για τις ευρωπαϊκές αξίες αντιμετωπίζοντας την βαρβαρότητα του Πούτιν. “Θα θεωρήσουμε υπόλογο τον Πουτιν και τον Λουκασένκο”, τόνισε η πρόεδρος Μετσόλα.

Σύμφωνα με την ίδιαν, η ρωσική εισβολή αοτλέι μια υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη. “Οι Ουκρανοί πολίτες αντιστεκονται στον Ρωσικό στρατό με τίποτα άλλο στα χέρια τους πέρα από την υπερηφάνειά τους. Όλοι όσοι θυμούνται το τί σημαίνει να ζεις κάτω από κατοχικές δυνάμεις πρέπει να υπερασπιστούν την Ουκρανία και η ευρωπαϊκή απάντηση φάνηκε τις τελευταιες οδυνηρες ημέρες.

Καλωσορίζουμε το αίτημα της Ουκρανίας για καθεστώς υποψήφια χώρας, δεν μπορούμε πλέον να πουλάμε διαβατήρια στους φίλους του Πούτιν και οι επενδύσεις στην άμυνά μας πρέπει να συμβαδίζουν με τα λόγια μας και να γίνουμε μια πραγματική ένωση ασφάλειας”, δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κρατική τρομοκρατία από τη Ρωσία
Οι επιθέσεις του πυροβολικού της Ρωσίας στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, την Χαρκίβ (Χάρκοβο), συνιστά κρατική τρομοκρατία, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να την αναγνωρίσει ως τέτοια.

«Η τρομοκρατία έχει στόχο να μας λυγίσει, να λυγίσει την αντίστασή μας», δηλώνει σε βίντεο με διάγγελμά του, το οποίο αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο περιγράφει το Κίεβο και την Χαρκίβ ως τους κύριους στόχους της Ρωσίας.

Είναι «έγκλημα πολέμου», υπογράμμισε αναφερόμενος στον βομβαρδισμό της Χαρκίβ από τις ρωσικές δυνάμεις.

Το διάγγελμα του προέδρου Ζελένσκι, μάλιστα, είχε αποδέκτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητώντας από τα μέλη της ΕΕ να αντιδράσουν στις επιθέσεις της Ρωσίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος, μόλις πριν από ένα 24ωρο, υπέγραψε την αίτηση ένταξης της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: europost.gr