Διπλωματικός «πυρετός» σε ΗΠΑ και Ρωσία με τις δύο χώρες να έχουν «ρίξει δίχτυα» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και να προσπαθούν, για τους δικούς τους λόγους, να φέρουν σε επικοινωνία Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, σε μια προσπάθεια τερματισμού των συγκρούσεων στην περιοχή.

Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν εξέφρασε την προθυμία του να πάει στη Μόσχα για να πραγματοποιήσει διαπραγματεύσεις με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Η σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ πρέπει να επιλυθεί με αποκλειστικά ειρηνικό τρόπο. Είμαι έτοιμος να καταβάλω όλες τις απαραίτητες προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος, συμπεριλαμβανομένου του ερχομού, της συνάντησης και της συνομιλίας», δήλωσε ο Αρμένιος Πρόεδρος σε συνέντευξη στο TASS.

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν είπε επίσης στο ρωσικό πρακτορείο ότι και αυτός είναι έτοιμος για συνομιλίες: «Είμαστε πάντα έτοιμοι να συναντηθούμε στη Μόσχα και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος για να σταματήσουμε τις εχθροπραξίες και να βρούμε τρόπους ρύθμισης».

Πρόκληση Πομπέο στους ΥΠΕΞ
Οι ΗΠΑ θα φιλοξενήσουν τους υπουργούς Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας αργότερα αυτήν την εβδομάδα για την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Την Παρασκευή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα συναντηθεί πρώτα με τον Jeyhun Bayramov, κορυφαίο διπλωμάτη του Μπακού, προτού συνομιλήσει με τον ΥΠΕΞ της Αρμενίας Zohrab Mnatsakanyan, σύμφωνα με το Politico.

Δεν είναι σαφές εάν σχεδιάζεται τριμερής συνάντηση. Ο Elin Suleymanov, πρεσβευτής του Αζερμπαϊτζάν στις ΗΠΑ, δεν το απέκλεισε: «Θέλουμε μια ουσιαστική συζήτηση», είπε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr